Zonnepanelen met een optimizer en micro-omvormer. Wat is het verschil?

Als je zonnepanelen laat plaatsen op je woning, dan wil je wel het juiste systeem laten installeren. Zonnepanelen optimizers en micro-omvormers worden gebruikt om zonnepanelen te versterken in specifieke omstandigheden. De meest voorkomende reden is als er schaduw op één van de zonnepanelen valt. Doordat er schaduw op één van de panelen valt, komt er minder zonlicht op het paneel, waardoor de prestaties achteruit gaan.

Zonder een zonnepanelen optimizer, of een micro-omvormer zullen de prestaties van alle zonnepanelen in het systeem omlaag gehaald worden. Omdat er dus één zonnepaneel minder goed presteert, presteert het hele systeem minder. Door een zonnepanelen optimizer of micro-omvormer te installeren, werken de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar en maakt het niet uit als er één zonnepaneel minder presteert. Maar wat is het verschil tussen de twee?

Verschil in werking tussen de zonnepanelen optimizer en micro-omvormer?

Beide systemen bieden uitkomst als er één of meerdere zonnepanelen in het systeem minder goed presteren door specifieke omstandigheden. Denk aan verschil in stroomopbrengst door schaduw, andere legrichting, maar bijvoorbeeld ook een verschillende hellingshoek op verschillende dakvlakken.

De zonnepanelen optimizer wordt op elke zonnepaneel geplaatst en moet aangesloten worden op een centrale omvormer om te werken. De centrale omvormer is nodig om het gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Dit maakt de elektricteit bruikbaar voor uw woning.

De capaciteit van de centrale omvormer bepaalt dan de hoeveelheid zonnepanelen die aangesloten kunnen worden. Met een optimizer wordt per paneel de spanning en stroom beheerd, zodat de prestaties optimaal zijn.

Daarentegen hebben we de micro-omvormer. Dit is een modernere oplossing dan de optimizer. Elke zonnepaneel krijgt zijn eigen micro-omvormer waarin het gelijkstroom direct omgezet wordt naar wisselstroom. Dit is een autonoom proces, wat voor elke zonnepaneel apart plaatsvindt, in tegenstelling tot de centrale omvormer.

Doordat de micro-omvormer volledig autonoom werkt en niet afhankelijk is van een centrale omvormer weet de micro-omvormer doorgaans betere prestaties te leveren. Waardoor de stroomopbrengst hoger uitvalt.

Uitbreidingsmogelijkheden

We weten ondertussen dat een optimizer voor zonnepanelen aangesloten wordt op een centrale omvormer. Een centrale omvormer beschikt over een bepaalde capaciteit die wordt uitgedrukt in Watt of Kilowatt. Dit vermogen geeft aan hoeveel gelijkstroom er omgezet kan worden in wisselstroom. Tegelijkertijd is dit bepalend voor het aantal zonnepanelen.

Het vermogen van het aantal zonnepanelen mag het vermogen van de centrale omvormer niet overstijgen. Hierdoor zijn uitbreidingsmogelijkheden beperkt, tenzij er een zwaardere centrale omvormer gebruikt wordt. Hiernaast is er natuurlijk ook nog de optie om een nieuwe centrale omvormer met extra zonnepanelen te plaatsen.

Bij een micro-omvormer worden alle zonnepanelen afzonderlijk van elkaar aangestuurd, net als bij een optimizer. Maar de micro-omvormer heeft zijn eigen kleine omvormer ingebouwd. Hierdoor is dit systeem zeer modulair en kan het systeem eindeloos uitgebreid worden met nieuwe zonnepanelen. Het systeem wordt immers niet beperkt door de capaciteit van de centrale omvormer.

Vergelijking van de kosten

In de basis is het zo dat een systeem met optimizers voor zonnepanelen goedkoper is dan micro-omvormers. Een zonnepanelen optimizer kost gemiddeld zo’n €60 per stuk. Dit houdt in dat als u 20 zonnepanelen laat plaatsen de kosten op zo’n €1200 uit zullen komen. Deze kosten komen over de kosten van de centrale omvormer, zonnepanelen, levering, montage en installatie heen.

Daarentegen is een micro-omvormer dus iets duurder. De prijs varieert tussen de €100,- en €250,- per stuk afhankelijk van het merk en type micro-omvormer.

Als de micro-omvormers verkocht worden in combinatie met een volledig zonnepanelen systeem, zien we vaak dat de micro-omvormers per stuk maar één of een paar tientjes duurder per stuk worden aangeboden.

Mocht je dit dus kunnen onderhandelen met uw partij, dan raden we aan om micro-omvormers te installeren. Omdat de prestaties doorgaans toch hoger uitvallen en je meer mogelijkheden heeft tot uitbreiding in de toekomst. Mocht je nog een warmtepomp willen laten installeren om verder te verduurzamen, dan is er in de toekomst extra groene stroom nodig.

Vergelijking van levensduur

We hebben geconcludeerd dat micro-omvormers in eerste instantie duurder zijn in aanschaf. Maar de levensduur hiervan ligt wel standaard op 25 jaar. Bij de Enphase micro-omvormers krijgt u bijvoorbeeld een standaard productgarantie van 25 jaar. De optimizers van Enhapse hebben ook een levensduur van 25 jaar, maar de centrale omvormer heeft een levensduur van 12 jaar.

Aangezien zonnepanelen minimaal 25 jaar mee horen te gaan, zult u dus in de tussentijd extra kosten moeten maken om de omvormer te vervangen. Als je dus wilt kiezen tussen een optimizer of micro-omvormer voor zonnepanelen, dienen ook de onderhoudskosten meegenomen te worden. De micro-omvormer is dan wel wat duurder, maar de levensduur is gelijk aan de levensduur van uw zonnepanelen.

Als je alle kosten meeneemt kan het dus zo zijn dat de micro-omvormers op de lange termijn geld en moeite besparen. Laat dit dus goed uitrekenen door de zonnepanelen adviseur waar u informatie inwint, alvorens u zonnepanelen laat plaatsen.

Waarom zorgt schaduw voor een lagere stroomopbrengst?

De optimizers en micro-omvormers worden dus voornamelijk gebruikt bij schaduwval op zonnepanelen. Maar hoe werkt dit dan precies? Zonnepanelen werken op basis van zonlicht. Het silicium in de zonnecellen van een paneel wordt in beweging gezet door fotonen uit zonlicht. Door deze beweging wordt energie opgewekt, wat wordt omgezet in bruikbare elektriciteit, ook wel wisselstroom.

Als er door schaduw dus minder zonlicht op het paneel valt, zal er ook minder beweging plaatsvinden in de zonnecellen, waardoor er minder energie opgewekt wordt. Dit zorgt ervoor dat uw zonnepanelen uiteindelijk minder goed presteren. Dit is een korte uitleg over de werking. Lees ook een uitgebreid artikel over hoe zonnepanelen werken. Hier wordt een uitgebreide uitleg gegeven voor de fotovoltaïsche werking en de samenwerking tussen de zonnepanelen, omvormers en de meterkast.

Over de schrijver

2 gedachten over “Zonnepanelen met een optimizer en micro-omvormer. Wat is het verschil?”

  1. En ja, nadenken over de levensduur is belangrijk, je wilt niet steeds spullen moeten vervangen. Het is een geweldige gids voor iedereen die zich wil verdiepen in zonne-energie, en ik zeg: ga voor groen!

  2. Beste Lezer,
    Als installateur van zonnepanelen ervaren wij helaas toch wel regelmatig problemen met de optimizers van Solaredge. Deze geven in sommige gevallen en in de meeste gevallen bij plat dak systemen na enige tijd en soms al binnen enkele jaren problemen met lekstromen. Zogenaamde DC Isolatiemeldingen. Hierdoor valt dan toch helaas een heel systeem uit. Het mooie verhaal gaat dus niet altijd op dat de optimizer zorgt dat de rest van het zonnestroomsysteem doorwerkt bij uitval van 1 optimizer. De praktijk wijst helaas anders uit. conclusie: teruggaan en meten op locatie en veel extra werk aan dit product. Vaak blijkt achteraf dat de DC isolatiemelding toch van een optimizer blijkt te komen doordat deze defect is doordat vocht binnendringt. Micro-omvormers hebben dit niet en zijn allemaal apart op de AC string (wisselspanning ookwel netstroom) aangesloten en werken dus wel echt los van elkaar. Je hebt dan toch het meest betrouwbare systeem met micro omvormers wat mijn mening betreft.

Reacties zijn gesloten.