Opwarming zeewater maakt mensen ziek

unukomo, Flickr.com
unukomo, Flickr.com

De opwarming van de aarde maakt Noord-Europa een aantrekkelijk oord voor een groep bacteriën die buikgriep veroorzaken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een groep internationale experts heeft aangetoond dat de opwarming van de Baltische Zee samenvalt met de opkomst van infecties van de Vibrio-bacterie in Noord-Europa. De Vibrio-bacterie komt normaal gesproken voor in warme en tropische zeeën en kan verschillende infecties veroorzaken, waaronder buikgriep en cholera.

Stijgende temperaturen
Uit diverse klimaatonderzoeken is gebleken dat de oppervlaktetemperaturen in de periode tussen 1980 en 2010 met 0,17 graden per tien jaar zijn gestegen. Dit komt door het broeikaseffect. Een ander gevolg is meer en heftigere regenval. Dat verlaagt het zoutgehalte in zeeën, wat – in combinatie met de warmte – een heerlijk kweekvijver oplevert voor zeebacteriën als de Vibrio-bacterie. Volgens de wetenschappers leverde elke graad opwarming maar liefst twee keer zoveel besmettingen met de bacterie dan gebruikelijk.
Ook buiten Europa
Niet alleen in Noord-Europa worden steeds meer mensen ziek door de Vibrio-bacterie. Ook in Chili, Peru, Israël, Spanje en de Verenigde Staten zijn al uitbraken geweest van de bacterie. De kans dat we in Nederland uitzonderlijk veel last krijgen van deze bacterie is overigens niet zo groot; de Baltische zee warmt vier keer zo snel op dan andere wateren. Ook hierdoor kan het toegenomen aantal uitbraken verklaard worden.
Bron: Yahoo
Lees ook:
Experts zeggen dat sportdrankjes niet werken
Minder zout eten verkleint kans op maagkanker
Zo maakt de wetenschap een einde aan kiespijn
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

1 reactie op “Opwarming zeewater maakt mensen ziek”

Reacties zijn uitgeschakeld.