Biologische tomaten écht gezonder

Evo Photo, Flickr.com
Evo Photo, Flickr.com

Organische tomaten zijn écht gezonder dan tomaten die op de gewone manier gekweekt worden. Ze bevatten namelijk veel meer vitamine C en bestanddelen die chronische ziekten tegengaan. En dat ondanks dat ze kleiner zijn dan gewone tomaten. Organische tomaten worden tijdens de kweek namelijk aan hun lot overgelaten en moeten dus voor zichzelf opkomen. Dat maakt ze krachtiger.

 

Geen pesticiden

Gewone tomaten worden behandeld met pesticiden en kunstmest. Hierdoor hebben ze weinig tot geen last van ongedierte en groeien ze beter. Voor organische tomaten is dat veel moeilijker en volgens wetenschappers zorgt de stress die organische tomaten ervaren bij het groeien ervoor dat er veel meer gezonde stofjes in de tomaten terecht komen. Eerder werd al aangetoond dat organische tomaten beter smaakten, maar nu blijkt dus ook dat ze qua gezondheidsvoordeel hun hogere prijs waard zijn. De organische tomaten werden overigens wel bemest, maar niet met kunstmest, maar met dierenmest en groencompost.

 

Kleiner, maar gezonder

Voor het onderzoek werden de tomaten vergeleken die op een organische en een traditionele boerderij in Brazilië gekweekt werden. De boerderijen lagen op ongeveer 1,5 km afstand van elkaar en hadden een zelfde soort natuurlijke omgeving. Van beide boerderijen werden 30 tomaten onder de loep genomen. De organische tomaten bleken 40 procent kleiner te zijn. Wel bevatten ze 57 procent meer vitamine C en meet dan twee keer zoveel polyfenolen. Polyfenolen helpen onder meer tegen hartziekten, kanker en dementie, maar ook tegen prostaatkanker.

 

Bron: Daily Mail

 

Lees ook:

Red de wereld, koop een kaasje

Consumenten kiezen voor biologisch, ondanks bespaardrift

India’s rijstrevolutie: 4x zoveel opbrengst zonder GM of bestrijdingsmiddelen

6 gedachten over “Biologische tomaten écht gezonder”

 1. En nog wat: de tomaat is een nachtschade- achtige, net als chili's, paprika's en tomaten. Er zijn aanwijzingen dat consumptie van nachtschade- achtigen kunnen leiden tot aandoeningen als arthritis, omdat leden van deze plantenfamilie calcitriol bevatten, dat kalkafzettingen in ook bewegende onderdelen van ons lichaam kan stimuleren. Misschien toch maar niet te veel van eten? Vroeger werden tomaten alleen gebruikt ter decoratie…

 2. @Ketchup: En nog wat, tomaten eet je niet in de winter. Die komen dan uit Verweggistan. De kans dat er door de lange transportweg (Spanje of verder) een rotte tomaat in zit is dan reëel.

  Er gaat bovendien door dit vervoer per vrachtwaggel nog meer verrot. Dit leuks ga je binnenkort beleven.

 3. Weer zo'n van "horen zeggen"bericht. Ik ben benieuwd naar het verslag van het onderzoek. Waar kan ik dat vinden? Ging het om hetzelfde tomatenras? En hoe groot waren de verschillen? Het is immers allang bekend dat niet zo zeer de produktie omstandigheden t.a.v. gewasbescherming en organische of andere bemesting de smaak en inhoudsstoffen bepalen, maar vooral het tomatenras.

 4. 1- Toon mij de rotte biologische tomaat.

  2- Als je geen goed voer kunt betalen moet je dat rijblik naar de sloop brengen. Ik kan wel biologisch voer betalen omdat ik geen rijblik of koophut heb. Daar is ooit voor gewaarschuwd.

  "Let op, geld lenen kost geld".

 5. Hebben wij weer even Pech !
  Geld gaat nog altijd voor gezondheid en aangezien de rotte tomaat 40% groter is dan zijn gezonde broertje levert dit dus ook meer op !
  Of de mensen moeten meer willen gaan betalen ,maar ja het is nu crisis dus kopen wij de goedkopere en minder voedzame tomaat .
  Of we moeten in plaats van leren kijken met de ogen eens kijken met ons gevoel !!
  Mensen kies AUB voor BIOLOGISCH eten !

Reacties zijn gesloten.