Oslo kampt met tekort aan afval

Hier hebben ze genoeg afval. Foto: wikimedia commons
Hier hebben ze genoeg afval. Foto: wikimedia commons

Oslo kampt met een groot tekort… aan afval. De Noorse stad importeert uit Duitsland, Engeland en Ierland, en wil zelfs afval gaan importeren uit de Verenigde Staten. Het afval is nodig om de stad van energie te voorzien. Dat meldt de New York Times.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Boyan Slat heeft $80.000 bij elkaar voor grote oceaan schoonmaak
Zweden hebben ook tekort aan afval
De Amerikaanse krant verbaast zich erover dat een Noorse stad afval nodig heeft om elektriciteit te produceren, terwijl het een olie-exporterend land is en ook nog een flinke batterij waterkrachtcentrales tot zijn beschikking heeft. Maar de Noren zien het als een goede manier om schone energie te produceren van iets wat anders in een afvalbelt terecht zou komen.
Maar ondertussen is de afvalverbrandingindustrie zo groot geworden dat de Noren zelf niet meer voldoende afval produceren. Ook zijn er mensen die niet zo enthousiast zijn over deze “afvalverslaving”. Volgens Lars Haltbrekken, voorzitter van Noorwegen’s oudste milieuorganisatie is het “vanuit een milieuperspectief een groot probleem. Er is een druk om meer afval te produceren, zolang we deze overcapaciteit hebben.” Volgens Haltbrekken zou minder afval produceren de hoogste prioriteit moeten hebben, en het verbranden de laagste. Echter, nu “conflicteert onze laagste prioriteit met onze hoogste.”
Lees het hele artikel in de New York Times

Over de schrijver

1 reactie op “Oslo kampt met tekort aan afval”

  1. Afvalverbranding heet bij afspraak CO2 vrij en de elektriciteit kan verhandeld worden als "groene" stroom. Dat moet de lezers van deze site aanspreken.
    We hunkeren toch naar groene stroom, wat is nu het probleem?

Reacties zijn uitgeschakeld.