Oslo weert vanaf 2019 álle auto’s uit het centrum

Utrecht was de eerste Nederlandse gemeente die vieze oude diesels uit de binnenstad weerde, maar de Noorse hoofdstad Oslo gaat nog een stap verder. Vanaf 2019 verbant het alle auto’s uit het stadscentrum. De gemeente wil namelijk geen broeikasgassen meer uitstoten in 2030. Volgens de coalitie van de Arbeiderspartij, de Linkse Socialistische Partij en de Groenen zal Oslo hiermee de eerste Europese hoofdstad met een volledig autovrije binnenstad worden.

Duurzame ambitie

Olie vormt één van de pijlers van de Noorse economie. Op het eerste gezicht lijkt het dus een opmerkelijke stap van de hoofdstad om alle auto’s uit de binnenstad te weren. Maar als je beter kijkt, valt de keuze wel te begrijpen.
Auto’s zijn in de stad verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de uitstoot van broeikasgassen: een schrikbarende 63%. Oslo heeft 600.000 inwoners die samen 350.000 auto’s hebben. Daarnaast werken dagelijks zo’n 90.000 mensen in de stad, waarvan er slechts 1.000 woonachtig zijn.
In het voorjaar van 2016 publiceerde de gemeente een strategisch plan om de uitstoot van al dat verkeer terug te brengen. Het stadsbestuur wil niet alleen auto’s uit het centrum weren, maar ook het fietsgebruik stimuleren. Bovendien moet al het openbaar vervoer straks rijden op hernieuwbare energie. Hiermee wil de gemeente bereiken dat Oslo in 2019 de helft minder broeikasgassen uitstoot in vergelijking met 1990. In 2030 moet dat zelfs 95% minder zijn!

Fiets- en wandelparadijs

Als onderdeel van het ambitieuze plan wordt vóór 2019 maar liefst 60 kilometer aan fietspaden aangelegd. Dat maakt de stad aantrekkelijker voor voetgangers, fietser en winkeliers. Bussen en trams rijden trouwens wel gewoon door. Ook maakt de stad uitzonderingen voor mensen met een beperking die in het centrum moeten parkeren.
Verder zei Lan Marie Nguyen van De Groene Partij tijdens een conferentie dat er nog steeds mensen auto zullen rijden in 2030, maar dat zullen alleen elektrische auto’s zijn. Overigens verkopen die in Noorwegen veel sneller dan in Nederland. Er gelden meer belasting- en andere voordelen voor stekkerauto’s. Ze mogen bijvoorbeeld op de busbaan rijden als er file is.

Leefstraten

Misschien kan Oslo inspiratie vinden in de Belgische stad Gent. Daar mogen auto’s weliswaar nog wel de binnenstad in, maar de gemeente experimenteert met zogenaamde ‚leefstraten’. Bewoners maken dan een maand lang (een deel van) de straat autovrij, zodat zij ruimte hebben voor groen, ontmoeten en samenleven. Omdat de wensen en behoeften per straat verschillen is elke leefstraat anders.
Om minder afhankelijk te zijn van auto’s testen de Gentenaren allerlei alternatieve vervoersmiddelen uit. Van een elektrische fiets tot gedeelte auto’s, van een bakfiets voor boodschappen tot lokaal boodschappen doen. Zo onderzoeken bewoners of een andere straatinrichting met minder auto-gebruik het wonen en leven in de stad fijner en duurzamer kunnen maken.

Over de schrijver

1 reactie op “Oslo weert vanaf 2019 álle auto’s uit het centrum”

  1. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

Reacties zijn uitgeschakeld.