Weer liggen er zo’n acht sneeën oud brood in een zak in de broodmand. Uitgedroogd, gelukkig nog niet beschimmeld, maar lekker? Dat ook niet. Er is bij mij thuis geen pijl op te trekken hoeveel brood er op een dag wordt gegeten. Mijn twee puberzonen (en hun vrienden) eten soms twee broden per dag. Op andere dagen eten ze niets. Het brood dat dan overblijft, eindigt soms in croutons, soms in crostini’s, soms in wentelteefjes, maar regelmatig in de compostbak. Doodzonde natuurlijk. En datzelfde geldt eigenlijk voor restjes.
Ook al doe ik mijn rest om voedselverspilling te voorkomen, helemaal lukt dat niet. En ik ben niet de enige. In Nederland gooien we gemiddeld 33 kilo voedsel per persoon per jaar weg. Dat lijkt misschien niet veel, maar het komt neer op zo’n 2 miljard kilo aan verspild voedsel landelijk – per jaar. Dat is eten dat geproduceerd, vervoerd, verpakt en gekoeld is, en dat vervolgens nooit wordt opgegeten.
Opiniepanel: Hoe ga jij voedselverspilling tegen
Bij hetkanWEL doen we regelmatig onderzoek. Zo krijgen we inzicht hoe andere duurzame consumenten met uitdagingen omgaan en zien we trends en ontwikkelingen, die we weer met je delen op ons platform. Zo kunnen we elkaar inspireren.
Wil jij met ons delen hoe je voedselverspilling tegengaat? Vul dan de enquete in.
Gelukkig kun je met een paar simpele gewoontes en recepten al een enorm verschil maken. Daarom deel ik hieronder 5 tips met in totaal 10 makkelijke, lekkere én duurzame recepten om meer uit je restjes te halen. Wil je handige tips om voedselverspilling tegen te gaan? Lees dan dit blog ook.



Red oud brood
Oud brood hoeft echt niet direct de groenbak in. Integendeel, het is een topingrediënt voor allerlei gerechten.
1 | Wentelteefjes: Maak er een ontbijtfavoriet van door plakjes brood te weken in een mengsel van melk, ei en kaneel. Even bakken, wat vruchtjes erbij, misschien wat zoets en klaar. Voor vegan wentelteefjes vervang je het ei door wat meel met suiker, dat je door de plantaardige melk roert.
2 | Panzanella (Italiaanse broodsalade): Snijd oud brood in blokjes, meng met tomaat, rode ui, basilicum, olijfolie en een scheutje azijn. Zomers, fris en perfect als lunch
3 | Stokbrood over? Snijd het in dunne sneetjes, smeer in met olijfolie en grill goudbruin en krokant. Beleg de sneetjes met heerlijke toppings zoals tomaatjes.
Groenteschillen & Loof
Wat vaak als afval eindigt, is eigenlijk eetbaar en voedzaam. Denk bijvoorbeeld aan aardappelschillen.
4 | Wortelloofpesto: Mix het loof van wortels met olijfolie, noten, knoflook en Parmezaan voor een verrassend lekkere pesto.
5 | Chips van aardappelschillen: Was de schillen goed, meng met olie en kruiden, en bak ze in de oven tot ze knapperig zijn.
Soep van verwelkte groenten
Vergeten paprika, slap geworden spinazie of een halve courgette? Ideaal voor soep!
6 | Restjessoep: Fruit een ui, gooi alle restjes groente erbij, voeg bouillon toe en pureer na het koken. Elke keer anders, altijd lekker.
7 | Broccolistelen-crèmesoep: De stelen van broccoli zijn perfect voor een romige soep – vaak zelfs nog zoeter dan de roosjes.
Lekker zoet met oud fruit
Bruine banen of melige appels en peren zijn echt niet verloren. Ze zijn juist perfect om mee te bakken.
8 | Bananenbrood: Een klassieker – hoe rijper de banaan, hoe zoeter het brood.
9 | Perencrumble: Snijd overrijp fruit, leg in een ovenschaal, strooi er een mengsel van havermout, noten en een beetje suiker overheen. Even in de oven: heerlijk.
Rijst & Pasta
Kook je voor vier personen, maar hebben twee toch een ander plan? Geen probleem. Bewaar je restjes en geef ze een tweede kans.
10 | Gebakken rijst met ei en groente: Restje rijst, wat groenten uit de ijskast en misschien een eitje erbij: klaar ben je.
11. Pasta frittata: Meng gekookte pasta met ei, (vegan) kaas en kruiden, bak in de pan tot het een hartige taart wordt.
Sinds ik restjes bewuster gebruik, merk ik dat ik niet alleen minder afval heb, maar ook creatiever ben gaan koken. Wat eerst “zielige restjes” leken, zijn nu vaak de start van een verrassend lekkere maaltijd. En zo maak je toch elke dag weer een verschil.
Heb jij nog favoriete restjes-recepten? Deel ze hieronder! En wil je ons laten weten hoe jij afval probeert te reduceren? Vul dan onze enquete voor het opiniepanel in.