Oud worden met een plantaardig dieet

Minder vlees, minder zuivel, minder suiker en minder vet. Dat is heel kort samengevat hét dieet van de 21e eeuw volgens verschillende wetenschappers, die hun bevindingen in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet publiceerden. Alleen op die manier kunnen we de groeiende wereldbevolking in 2050 van gezond en duurzaam eten voorzien. Dit bericht haalde twee weken geleden overal het nieuws.

Plantaardig versus vegan

De Amerikaanse Dr. Greger gaat nog een stapje verder en stelt dat we volledig plantaardig moeten eten. Vegan dus. Hoewel hij het zelf liever niet zo noemt, omdat de term ‘vegan’ vooral iets zegt over wat je níet eet in plaats van wat je wél eet. Als vegan kan je net zo goed leven op een dieet van friet, nepvlees en zuivelvrij ijs en dat is niet persé gezond, stelt dokter Greger.

Gezond leven

Gezond leven, is waar het hem vooral om gaat. Want met onbewerkte, plantaardige voeding leef je langer. Daarom, zo stelt hij, is het handig om de consumptie van vlees, vis, eieren, zuivel en ‘bewerkte rommel’ tot een minimum te beperken. Een gezond dieet bestaat vooral uit fruit, groente, peulvruchten, volkoren granen, noten, zaden, paddenstoelen, kruiden en specerijen.

Hoe overleef je?

Dit staat allemaal te lezen in de inleiding van zijn kookboek Hoe overleef je? met meer dan 100 plantaardige recepten van Robin Robertson. Daarin zegt hij gelukkig ook dat als je een 100% plantaardig dieet niet volhoudt, je prima voor 80% kan gaan. En dat je op verjaardagen, borrels en feestjes best een heerlijk stuk ongezonde taart kan eten. Mits je het maar binnen de perken houdt.

How not to die

Dokter Greger schreef eerder het lijvige boekwerk (400 pagina’s!) Hoe overleef je? of in het Engels: How not to die. Hierin stelt hij dat de meeste oorzaken van vroegtijdig overlijden voorkomen kunnen worden door veranderingen in levensstijl en dieet. Hij baseert die conclusie op wetenschappelijk onderzoek. Overigens stelt hij nadrukkelijk dat het boek bedoeld is als algemene informatie en níet als vervanging van medisch advies.

Plantaardig
Chocolade Chia Pudding

Kookboek

Het kookboek bevat recepten voor ontbijt, snacks, soepen, salades, burgers, groente- en bonenschotels, granen en zoetigheden. Bij elk recept staat keurig vermeld voor hoeveel porties het recept is en of het makkelijk of gemiddeld te maken is (moeilijk bestaat blijkbaar niet). Achterin vind je een menu voor 14 dagen: lekker makkelijk als je niet te lang wil nadenken over wat je moet eten. Hoewel ik eerlijk moet zeggen, dat zo’n dagmenu eruitziet als veel ‘gedoe’.

Dagmenu

Zo staat op dag 14 het volgende op het menu: een zoete aardappelschotel met 100% volkoren toast als ontbijt. Een koolsalade met bonen & groene bladgroente quesedilla’s als lunch. En geroosterde citroenspruitjes & wortels met pecannoten met rood quinoabrood als diner. Om af te sluiten met een dessert van fruitspiesen en bramencoulis. Niet bepaald iets dat je in een vloek en een zucht op tafel tovert als je de rest van de dag ook nog eens druk bent met andere dingen.

Toch staan er voldoende inspirerende recepten in het boek. Wil je een exemplaar winnen? Laat dan een reactie achter met je motivatie en deel het blog op Facebook.

Plantaardig

Over de schrijver

12 gedachten over “Oud worden met een plantaardig dieet”

 1. Ik ben al een tijdje van plan om nog gezonder te gaan eten en hoor inderdaad dat het weg laten van zuivel en eieren ( vlees eet ik praktisch niet) nog beter is voor de gezondheid. Dit boek zou enorm helpen om een zo evenwichtig mogelijk dieet samen te stellen voor mij en mijn zoon van 14 die dol is op zijn pannenkoeken van meel, melk en eieren! Maar ook om suggesties te doen naar mijn ouder wordende en zieke ouders.

 2. Lijkt me zeer inspirerend boek met tips om mijn eetmanieren aan te passen. Ik eet al bijna alleen biologisch en daarnaast nog wel af en toe vis, volle kwark, boter, kaas en eieren. Ik wil graag proberen dit ook te minderen zonder een tekort aan voedingsstoffen en vitamines te krijgen.

 3. Mijn goede voornemen dit jaar : nog veel meer plantaardig gaan eten. Maar met een heel gezin ‘vleeshonden’ is dat echt niet makkelijk. Ik heb zo’n lichtblauw vermoeden dat dit boek me daar enorm zou mee kunnen helpen.????

 4. Het lijkt mij een geweldig boek. Ik ben al 14 jaar veganist en vind het leuk om te koken maar vaak heb ik geen inspiratie dus dit boek zou mij erg helpen.

 5. Bij Perron2, een ontmoetingscentrum, koken en eten we regelmatig met een groep mensen. Altijd vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch. We hebben regelmatig gesprekken over voeding en ik zou heel graag mensen met behulp van dit boek willen inspireren om plantaardig te eten!

 6. Wij eten geen vlees meer en eten zo plantaardig mogelijk. Het is echter nog wel eens lastig om lekkere recepten te vinden. Dit boek kan hopelijk de inspiratie leveren die wij nodig hebben. Op naar een plantaardig en gezonde leefstijl.

 7. Het is algemeen bekend dat plantaardige voeding de kwaliteit van je leven aanzienlijk kan verbeteren , maar hoe doe je dat in het dagelijkse leven . Dit boek lijkt een zeer goede hulp!

 8. 2018 stond in het teken van het ontdekken van duurzaamheid, minimalisme en langzaam overstappen op een plantaardig(er) dieet. 2019 moet een groter vervolg geven en ik hoop dat dit boek daarbij een goede inspirator is, want soms is het nog best lastig!

 9. Ik zou graag een exemplaar van dit boek willen winnen.
  Motivatie: Ik heb verschillende klachten n.a.v. gedeeltelijke uitval Hypofyse. daardoor probeer ik zo gezond mogelijk te eten en te leven.
  Wat voeding betreft is dit redelijk lastig: dit wel, dat niet en voor een andere aandoening juist het tegenovergestelde vaak.
  Misschien is dé oplossing wel om ‘back to basic’ te gaan, zoals het eigenlijk bedoeld is.

Reacties zijn gesloten.