‘Peer’ je oude koelkast weg en krijg een perenboom

Heb jij toevallig nog ergens een oude koelkast staan? Of is jouw koelkast aan vervanging toe? Als je nu een oud exemplaar naar de milieustraat in jouw gemeente brengt, krijg je in ruil daarvoor vijf perenbomen. 

Bomen zonder bestemming

‘Waarom vijf perenbomen?’ hoor ik je denken. Vanwege de coronapandemie moest een kweker iets bedenken voor 190.000 fruitbomen zonder bestemming (vanwege corona). Een deel ervan werd direct weggegeven, maar voor de overige 90.000 sloot hij de handen ineen met Urgenda. Samen bedachten zij de actie ‘Koele Peer’.

Schadelijk

Oude koelkasten vreten veel stroom en vaak bevatten ze het schadelijke freon gas. Volgens Urgenda is het hoog tijd om die schadelijke koelkasten ‘weg te peren’, in ruil voor vijf perenbomen. Daarmee slaan de kweker en Urgenda drie vliegen in één klap: de koelkasten worden op een juiste manier weggegooid, de 90.000 perenbomen krijgen een tweede leven én Nederland wordt een stukje groener.

Selfie in de milieustraat

Er staan natuurlijk niet zomaar vijf perenbomen in je tuin. Je moet er wél iets extra’s voor doen. De eigenaar van de oude koelkast moet een selfie maken met het exemplaar bij een milieustraat. Als je alle instructies goed hebt opgevolgd, ontvang je een mail waarin staat waar je de perenbomen kan ophalen. De actie loopt van 15 tot 28 februari. Hier vind je de instructies.

Heb jij nog een oude koelkast in je bezit? En wat vind je van deze actie? Laat het ons weten in een reactie! Lees ook het verhaal van Roeland: hij plant duizenden bomen in Kenia van zijn spaargeld.

Over de schrijver