Wil jij fit en gezond ouder worden? Deze tips zijn geschikt voor alle leeftijden

Ouder worden; je kunt weerstand voelen, maar het ook omarmen. Met een beetje geluk word je het ook vanzelf. De vraag is alleen hoe je met het verloop van de jaren fit blijft. Is er een geheim om gezond oud te worden en vanaf welke leeftijd is het slim om daarbij stil te staan?

Rimpels veren niet meer terug

Het moment dat je een eerste grijze haar ziet, is voor veel mensen even slikken. En grijs haar is niet het enige teken van ouder worden. Ook de rimpels bij je ogen veren niet meer automatisch terug. En na een sportieve inspanning of een feestje heb je meer tijd nodig om te herstellen. Je beseft ineens dat je geen twintig meer bent. Toch kun je het proces van ouder worden beïnvloeden en fit blijven tot achter in de tachtig.
Ouder Worden

Gezond eten

Een uitgebalanceerd dieet is de sleutel tot een gezond en fit leven. Vooral een mediterraan dieet met veel fruit, groente, volkoren granen, noten, vette vis en weinig zout doet wonderen voor je gezondheid. Daarnaast is het net zo belangrijk om afgestemde porties te eten. Te veel eten kan leiden tot hart- en vaatziekte en diabetes.
Pexels Photo 390403

Beweeg elke dag

Een mens verliest tussen zijn dertigste en zeventigste levensjaar gemiddeld 50 procent spiermassa. Door regelmatig te sporten en krachttraining te doen, is dit proces tegen te houden. Als je blijft bewegen, kun je ook op je tachtigste nog fit en gespierd zijn. Een fit lijf geeft niet alleen een goed gevoel, maar zorgt er ook voor dat je minder vergeet.
Ouder Worden

Bescherm je huid tegen de zon

Gebruik dagelijks zonnebrand. Zonnebrand gaat huidveroudering tegen, maar beschermt ook tegen kanker. Wees niet bang dat je te weinig vitamine D aanmaakt. Als je elke dag naar buiten gaat, regelt je lichaam dat voor je.
Pexels Photo 681793

Slaap genoeg

Slaap is niet alleen heel fijn, maar ook heel belangrijk. Als je tussen de zeven en negen uur per nacht slaapt, heb je minder kans op obesitas, hartafwijkingen en diabetes. Je geheugen gaat er ook op vooruit en je lichaam maakt ’s nachts collageen en elastine aan. Zo blijft je huid in topvorm. Te weinig slaap versnelt het ouderdomsproces.
Pexels Photo 271897

Sociale contacten

Vrienden, familie en kennissen kunnen je helpen om langer te leven. Mensen die sterke sociale contacten hebben, worden ouder dan mensen met weinig relaties.
Pexels Photo 272864

Een positieve houding

Een positieve houding is een letterlijke life-saver. Oud worden gaat namelijk niet om een getal, maar om hoe je je voelt. Mensen die het leuk vinden om ouder te worden en tevreden zijn met hun leven, worden ongeveer 7.5 jaar ouder. Ze hebben minder kans op dementie, depressie en ziekte. Mensen die zich hulpeloos en nutteloos voelen, leven korter.
In 2050 is bijna overal ter wereld een op de vijf mensen ouder dan 65 jaar. Bijna een half miljard mensen is zelfs ouder dan 80 jaar. Deze zes tips helpen je om (later) fit en gezond oud te worden. Veel lachen, lekker eten, bewegen en op stap met je vrienden. Gelukkig is dat van alle leeftijden.
 
 

Over de schrijver

1 gedachte over “Wil jij fit en gezond ouder worden? Deze tips zijn geschikt voor alle leeftijden”

  1. Bescherm je huid tegen de zon – mee eens. Maar niet met chemische zonnebrandmiddelen. Wat je op je huid smeert komt in je bloed. Als je kijkt wat er in die middelen zit wil je dat echt niet in je bloed hebben. Dat zijn kankerverwekkende stoffen waar ik persoonlijk liever verre van blijft.
    Bovendien blokkeren dat soort zonnebrandmiddelen de opname van vit. D wat uiterst belangrijk is om gezond te blijven en bepaalde kankersoorten te voorkomen.
    Maar er zijn ook natuurlijke manieren om je huid te beschermen.
    Door gezond te eten en voeding als tomaten, wortelen, rode bieten, komkommer e.d. te eten.
    Verder moet je gezond met de zon omgaan, maar niet krampachtig. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en laat je huid voorzichtig aan de zon wennen.

Reacties zijn gesloten.