Over 40 jaar is iedereen vegetariër

179444095 63460808DeAls we zo doorgaan als nu, zal over 40 jaar iedereen vegetariër moeten worden. En zelfs dan kunnen we te maken krijgen met een tekort aan voedsel. De meest vooraanstaande specialisten op het gebied van water hebben een dringende waarschuwing afgegeven over de wereldwijde voedselvoorraden. Als de manier waarop we met eten omgaan niet verandert, dreigt een ernstig tekort aan met name vlees. Deze ramp is alleen af te wenden door de hoeveelheid dierlijke producten die we gebruiken aanzienlijk te verminderen.

Van 20 naar 5 procent
Op dit moment halen mensen gemiddeld 20 procent van hun proteïnen uit dierlijke producten. Uit het rapport dat de wetenschappers uitgebracht hebben, blijkt dat dit percentage naar maximaal 5 procent verlaagd moet worden. Gebeurt dat niet, dan is er over 40 jaar, als de wereldbevolking met ongeveer 2 miljard mensen is toegenomen, een dramatisch tekort aan vlees. Wie dan nog vlees wil eten, zal hiervoor diep in de buidel moeten tasten en voor het grootste deel van de mensheid zal dit niet eens een optie zijn.
Tekort aan water
Water blijkt de belangrijkste factor te zijn. Enorme droogte zorgt ervoor dat oogsten mislukken, tenzij de akkers goed nat gehouden kunnen worden. Op dit moment wordt 70 procent van de beschikbare hoeveelheid water al gebruikt in de landbouw en als er nog meer voedsel verbouwd moet worden, is er nog meer water en vruchtbare grond nodig. Water is echter kostbaar en niet overal even rijkelijk verkrijgbaar. Organisaties als de Verenigde Naties en Oxfam bereiden zich daarom alvast voor op de mogelijke tweede wereldwijde voedselcrisis in slechts vijf jaar. Sinds juni lopen de prijzen al op; op de internationale markt zijn producten als maïs en graan al 50 procent duurder geworden door droogte in de Verenigde Staten en Rusland en een zwak regenseizoen in Azië. Oxfam denkt dat die trend zich alleen maar voortzet en dat met name ontwikkelingslanden daar veel last van kunnen hebben. Zij zijn namelijk in grote mate afhankelijk van geïmporteerd voedsel. Onrust in die landen kan ook weer ernstige gevolgen hebben voor onder meer Europa.
Bron: The Guardian
Lees ook:
Met welke vleesvervangers kun je goed ‘flexen’?
100% groen op alle vlakken
Welke partijen vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen echt belangrijk?