Over bezuinigingskansen gesproken: onze koelkast kan de helft kleiner

Lowtechmagazine Ryou1
Foto: Uitsnede Pagina Lowtech Magazine

De praktisch toegepaste kunstwerken van Jihyun Ryou laten zien dat veel groente en fruit vers gehouden kunnen worden zonder koelkast. Sterker nog, zuiderse groenten zoals paprika’s bederven sneller ín de koelkast. De Koreaanse Jihyun Ryou, die afstudeerde aan de Nederlandse Design Academy in Eindhoven, luisterde voor haar kunstproject naar oudere mensen en vertaalde hun kennis over het bewaren van voedsel in een modern design.
Aan haar hedendaagse ontwerp voor het ‘Nieuwe Vershouden’ liggen oeroude materialen ten grondslag: zand, rijst en water. Want daarmee vallen de temperatuur en de luchtvochtigheid heel goed te regelen voor groente en fruit. Gek genoeg bewaren we dit voedsel nu vaak onnodig in de koelkast, terwijl bepaalde soorten groenten en fruit weliswaar profiteren van lage temperaturen, maar andere, zoals courgettes, komkommers tomaten en paprika’s, hebben juist hogere temperaturen nodig en bederven sneller in de koelkast dan erbuiten.
Jihyun Ryou ontwikkelde bijvoorbeeld een systeem waarbij groenten op een houten rekje liggen, boven een schaaltje met daarin een dunne laag water. Door dat schaaltje elke dag opnieuw van water te voorzien, blijven de groenten vers. Het water laat niet alleen de vochtigheid stijgen maar zorgt ook voor verkoeling, zodat een temperatuur wordt verkregen die hoger is dan in de koelkast, maar lager dan in de keuken of eetkamer.
Op Lowtech Magazine kun je een foto zien van dit systeem, net als van haar bewaar-oplossingen met zand en rijst.
Bron: Lowtech Magazine
Lees ook:
Zelfs de boterhamzakjes kunnen duurzaam in de keuken
Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken
4 jonge meiden houden 3000 Nederlanders van het vlees

Over de schrijver

1 reactie op “Over bezuinigingskansen gesproken: onze koelkast kan de helft kleiner”

Reacties zijn uitgeschakeld.