Overnachten in de Tiny TIM

Tiny Tim
Tiny Tim – Gevel Van Gebrand Hout

Afgelopen weekend had ik de eer om in de Tiny TIM (Timber Independent Mobile) te overnachten. Een tiny house met alles er op en er aan: van zonnepanelen tot windmolens, van knusse zithoek tot een heerlijk zacht bed. Ik testte elk hoekje van het huis en deed er alsof ik thuis was. Het was me een waar genoegen.
Een grote aantrekkingskracht
Steeds meer mensen dromen erover om zelfvoorzienend te zijn, minder spullen te bezitten en meer tijd te hebben voor hun geliefden, hun passies en hobby’s. De Tiny House Movement heeft dan ook een grote aantrekkingskracht op deze groeiende groep. De afgelopen maanden interviewde ik ongeveer iedereen die iets met een tiny house te maken had: van grote dromers tot kleine bouwers, van bedrijven tot woonpioniers. Zo ook de makers van de Tiny TIM. Zij stelden voor dat ik dit wonderschone huisje eens een nachtje uitprobeerde. Dat deed ik met alle liefde.
Stad van de toekomst
De Tiny TIM staat op dit moment (tot 26 juni) op FabCity in Amsterdam. Hier timmeren ontwerpers, onderzoekers, kunstenaars, studenten en bedrijven aan de stad van de toekomst. Ze onderzoeken nieuwe mogelijkheden, presenteren er oplossingen en prototypes voor stedelijke vraagstukken en gaan in gesprek met elkaar en bezoekers. Het is een feest van herkenning op dit prachtige eiland. Zo wandel ik langs de KantoorKaravaan, Gewildgroei, WikkelHouse, de Porta Palace, Hemel(s)Water en de Heijmans One. Tot slot vind ik tussen al dit moois mijn huisje voor de nacht: de Tiny TIM.
Een Zwitsers zakmes
Het huisje ziet er prachtig uit. Ik bewonder de gevel van gebrand hout, de groene waterzuiverende wand en de wind- en wiekenmolen op het dak. Eenmaal binnen ga ik op onderzoek uit. De Tiny TIM is als een Zwitsers zakmes: alles zit er in. De zithoek doet tegelijk dienst als bergruimte, de keukenkastjes vormen een trapje naar het bed, het raamluik is te gebruiken als tuintafel. De wand van de badkamer kan open en dicht, het keukenblad is uitklapbaar en aan alles is gedacht: van keukengerei tot een ruime koelkast, van een knusse zithoek tot een heerlijk zacht (tweepersoons)bed. Alles werkt op zonne- en windenergie, er is gerecycled drinkwater, een droogtoilet en een warme douche. Behoorlijk indrukwekkend voor 13 m2!
Tiny Tim
Tiny Tim

(Samen)wonen op 13m2
Nu denk ik dat als je alleen in de Tiny TIM gaat wonen dat dit prima gaat. Ik woonde eerder in een kleine studio en dat is nog steeds mijn lievelingshuis. Ik houd er van als je alleen spullen in huis hebt die je gebruikt en er geen ruimte is voor overbodige verzamelingen en snuisterijen. Gooi daar een zelfvoorzienend huisje tegenaan en je hebt me. Nu woon ik ondertussen samen en ben ik wel benieuwd hoe het met z’n tweeën gaat op 13 m2. Dat lijkt me namelijk nog behoorlijk lastig soms. Gelukkig denken de heren van Tiny TIM na over een variant waarbij je meerdere huisjes aan elkaar kunt koppelen om samen te wonen. Voor nu nam ik mijn moeder mee om te kijken hoe dat in één huisje zou gaan.
We aten samen aan de tuintafel, lazen een boek op de bank, sliepen boven en douchten ’s ochtends om-en-om terwijl de ander het ontbijt klaar zette. Nu snap ik dat dit mini-onderzoek niet erg representatief is maar ik ben blij dat ik het in ieder geval even kon ervaren. Het was voor een nachtje vooral erg gezellig. Als je voor lange termijn besluit samen te wonen op zo’n klein oppervlak geloof ik dat je erg op elkaar afgestemd moet zijn en het geen kwaad kan om allebei een (werk)plek te hebben waar je naar uit kunt wijken. Anders kom je elkaar wel erg veel tegen.
Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat dit voor iedereen geldt. Ik zou ieder stel aanraden om eerst een periode (van minimaal een maand) uit te testen hoe het is om samen te wonen op een klein oppervlak. In je eentje zou ik er gewoon voor gaan: je hoeft immers alleen met jezelf rekening te houden. En zeg nou zelf: dit is een waar paleisje! Zet het op wielen en je bent de koning te rijk.
Conclusie
De Tiny TIM is een geweldig voorbeeld van een woning van de toekomst. Het is klein en compact, knus en functioneel, zelfvoorzienend en verplaatsbaar. Het heeft alles wat je nodig hebt en je voelt je er verdacht snel thuis. De enige verbeterpunten die ik heb zijn een extra raampje naast het bed en een tweede trappetje naar beneden. Nu was het ’s nachts namelijk erg benauwd en moest je over de ander heen klauteren als je aan de ‘verkeerde’ kant lag en naar het toilet moest. Gelukkig vertelden de heren mij na afloop dat dit in de volgende Tiny TIMs ook wordt toegepast!
Verder heb ik vooral erg genoten van ons verblijf. Zo heb ik trots aan nieuwsgierige voorbijgangers verteld dat de Tiny TIM volledig autarkisch is, dat je het de komende 30 jaar niet hoeft te verven, en dat binnen echt álles aanwezig is. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat deze nieuwe woonvorm nog een hoop harten gaat veroveren.
Win een overnachting in de Tiny TIM
hetkanWel mag een overnachting in de Tiny TIM weggeven! Van 16 tot 26 mei kon je meedoen met onze winactie op Facebookpagina. Uit de grote stroom van enthousiaste reacties hebben we een gelukkige winnaar gekozen. En dat is geworden….
Addy van Beek!
Heel veel plezier gewenst Addy, stuur even een email naar redactie@hetkanwel.nl dan brengen we je in contact met de mensen achter Tiny TIM. Laat je ons weten hoe je het hebt ervaren?
Meer weten over de Tiny TIM? Klik dan hier voor de website of Facebookpagina. Of klik hier voor een eerder stuk van hetkanWel over deze bijzondere woning. De Tiny TIM en andere tiny houses zijn nog tot 26 juni te zien op FabCity.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn gemaakt door Hans Peter Föllmi. Mijn eigen foto’s zijn helaas mislukt, mijn excuses voor het ongemak.
Tiny Tim
Tiny Tim – Waar Mogelijk Zijn C2C Materialen Gebruikt

Over de schrijver

1 gedachte over “Overnachten in de Tiny TIM”

  1. Pingback: Haarlem zegt 'ja' tegen 10 tiny houses -

Reacties zijn gesloten.