Wereldwijde overstap groene energie levert 71.000 miljard dollar op

Zonnepanelen In Een Zonnepark In Oekraïne. Foto: Activ Solar
Investeringen In Groene Energie, Zoals Dit Zonnepark In Oekraïne, Leveren Veel Op. Foto: Activ Solar
Er is nog 44.000 miljard dollar nodig om tegen 2050 wereldwijd volledig op groene energie te draaien. Dat lijkt verschrikkelijk veel. Maar het beeld wordt anders als je bedenkt hoeveel inkomsten er tegenover staan: 155.000 miljard dollar. Oftewel: de netto winst van de overstap is 71 biljoen dollar, ongeveer 55 biljoen euro.

En het is niet de minste die met dit bedrag komt. Het Internationaal Energie Agentschap publiceerde in mei 2014 een berekening waar dit bedrag uitrolde: het rapport Energy Technology Perspectives 2014.

Vincent Dekker, die voor Trouw een blog bijhoudt over zonne-energie, schrijft:

“Tegenstanders van verduurzaming brengen voortdurend te berde dat we er zo verschrikkelijk veel geld aan ‘kwijt zijn’. Wat ze er dan nooit bij vertellen is hoeveel extra inkomsten daar tegenover staan. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), een instelling die toch niet van dagdromerij kan worden beticht, heeft dat eens uitgerekend. En die komt dus op een nettowinst van 71 biljoen dollar tussen nu en 2050.”

Het rapport dat in mei dit jaar gepubliceerd werd, kwam onlangs weer in het nieuws. CERES, een netwerk van grote investeerders, wil haast maken met de investeringen in de groene energiesector. Volgens CERES staat er niets in de weg om veel meer te investeren. Het enige wat nodig is zijn bedrijven en investeerders die leiderschap tonen.

CERES is daarom een campagne gestart, de Clean Trillion Campagne, om investeerders warm te maken voor groene energie. Het jaarlijks geïnvesteerde bedrag moet in 2030 rond de 1.000 miljard dollar per jaar liggen. Op dit moment wordt er jaarlijks ‘slechts’ 288 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie.

Bron: Trouw.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Geld verdienen met crowdfunding

Over de schrijver

1 gedachte over “Wereldwijde overstap groene energie levert 71.000 miljard dollar op”

  1. Pingback: Wereldwijde overstap groene energie levert 71.000 miljard dollar op | Nederlandstalige blog van de P2P Foundation

Reacties zijn gesloten.