Overstappen naar een vegan levensstijl? Zo kom je niks tekort!

Steeds meer Nederlanders stappen over naar een vegan levensstijl waarbij weinig tot helemaal geen vlees en andere dierlijke producten worden gegeten. Nederland goes vegan! Om de overstap naar je nieuwe vegan levensstijl goed en gezond te laten verlopen kan het daarom verstandig zijn om voedingssupplementen te slikken. We hebben daarom de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Een vegan levensstijl

De overstap naar een plantaardig dieet best even wennen zijn. Inmiddels weten we dat je met een plantaardige levensstijl helemaal niets tekort hoeft te komen. Eiwitten, calcium en ijzer: je krijgt er meer dan voldoende van binnen als je er een gezond en gevarieerd veganistisch dieet op nahoudt en je niet alleen tegoed doet aan Oreo’s en vegan junkfood. Maar als veganist krijg je niet álles via je voeding binnen en dien je bepaalde vitaminen en mineralen bij te slikken.

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor allerlei processen in ons lichaam. Het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, zorgt voor de vorming van rode bloedcellen en draagt bij aan het proces van cel vernieuwing. Bacteriën in de darmflora van dieren zijn in staat om vitamine B12 te produceren. Om die reden komt B12 dan ook vrijwel uitsluitend voor in dierlijke producten. De opname van vitamine B12 is een ingewikkeld proces, dat zowel voor veganisten als omnivoren problemen op kan leveren.

Gelukkig ontstaat een vitamine B12 tekort niet vanzelf en ontstaan er pas na een langdurige periode zonder vitamine B12 klachten. Toch is het heel belangrijk om je vitamine B12 goed op peil te houden. Een tekort zorgt namelijk voor vermoeid- en futloosheid, spierpijn en concentratieproblemen. Een supplement biedt dan uitkomst. De best opneembare vormen zijn Methylocobalamine en Adenosylcobalamine. Dit zijn biologische, actieve vormen die niet meer omgezet hoeven te worden door de maag en darmen.

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn een belangrijk drieluik van onverzadigde vetzuren. Vetten zijn noodzakelijke voedingsbestanddelen die onder andere zorgen voor het functioneren van de hersenen, bijdragen aan de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en gunstig zijn voor het hart. Deze essentiële vetzuren worden opgedeeld in drie hoofdsoorten: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Die eerste, ALA, vind je terug in bepaalde plantaardige producten als lijnzaad, noten en vruchten en bepaalde groene bladgroenten. De overige twee, EPA en DHA, vind je in dierlijke producten zoals vis en schaal- en schelpdieren. Om toch voldoende EPA en DHA binnen te krijgen als veganist is het aan te raden om speciale veganistische Omega 3-supplementen te slikken. Deze supplementen zijn gemaakt van algen en bevatten dus geen dierlijke producten.

Vitamine D

Vitamine D is geen vitamine, maar een in vet oplosbaar hormoon dat zorgt voor onder andere de opname van calcium – voor sterke botten – en fosfaat in het lichaam. Er zijn twee soorten vitamine D: vitamine D2 en vitamine D3. Onder invloed van de zon maken mensen (en dieren) vitamine D3 aan. Vitamine D wordt in bepaalde paddenstoelen en schimmels gemaakt. Daarnaast bevat voeding van dierlijke oorsprong – vis, vlees en eieren – veel vitamine D. Als je geen dierlijke producten eet en/ of wanneer je weinig zonlicht krijgt, is het verstandig om vitamine D bij te slikken. Deze vegan vitamine D3 supplementen worden gewonnen uit zuiver mos en zitten in een plantaardige softgel en zijn verrijkt met Oleic Zonnebloemolie voor een betere opneembaarheid.

Over de schrijver