LED lampen

Waarom we allemaal moeten overstappen op LED lampen

Zoals de meesten van ons al wel weten is het voor het voortbestaan van onze planeet nodig dat we minder energie gaan verbruiken. Zeker ook in Nederland loopt zowel de energiefactuur als de CO2-uitstoot onnodig hoog op. We kunnen hier echter enorm op besparen als we overstappen op LED lampen. 

Hoewel verlichting maar een klein onderdeel vormt van ons energieverbruik, is het wel iets waar we meteen wat aan kunnen doen en waar we allemaal op een simpele wijze al bij kunnen dragen aan het verminderen van ons energieverbruik. Als je weet dat in Nederland ongeveer 1,5% van de totale geproduceerde elektrische energie naar openbare verlichting gaat en dat ook verlichting het grootste aandeel heeft in het energieverbruik van Nederlandse gezinnen (14%), is het opeens een stuk logischer om hiermee aan de slag te gaan.

LED lampen efficiënter én energiezuiniger

Waar een spaarlamp ongeveer 30% van zijn beschikbare energie omzet in licht (en dus 70% in warmte), wordt dat bij een LED lamp al gauw een veel gunstigere verhouding (85% / 15%). Het gevolg is dat LED lampjes veel minder energie verbruiken omdat ze deze efficiënter gebruiken voor de productie van licht. Hoe dat kan? de LED lamp is speciaal ontworpen om energie om te zetten in licht terwijl bijvoorbeeld gloeilampen het licht eerder een gunstig bijproduct was van de warmteontwikkeling. Daarbij hebben LED lampen ook een langere levensduur dan andere lichtbonnen, waar een gemiddelde LED lamp zo’n 50.000 lichturen geven is dat voor een TL lamp 20.000 lichturen en een halogeenlamp zelfs maar 2.000 lichturen.

En spaarlampen dan?

Spaarlampen bevatten de giftige stof kwik. Hoewel het vaak niet gaat om meer dan 2,5 mg per lamp kom je hier mee in aanraking als een spaarlamp kapot valt en dit dien je ten allen tijden te voorkomen. Zo blijkt uit een recent onderzoek van DEMOCOPHES dat ruim 1,4% van de Europese kinderen en 3,4% van de Europese moeders nu al kwikwaarden bezitten die hoger zijn dan veilig wordt geacht.

Overstappen op LED

Gebruik je nu nog gloei – of spaarlampen maar wil je graag overstappen naar LED verlichting? Kies dan voor een LED lamp E27, deze heeft een dikke fitting en past daardoor in je bestaande fitting. Hoewel LED lampen vaak nu in aanschaf duurder zijn dan andere lampen, verdien je dit weer terug door de besparing op je energiefactuur. En je kunt nu ook kiezen voor dimbare LED lampen, sfeerverhogend én energiebesparend.
Onderzoek heeft aangetoond dat als we ook voor straatverlichting overstappen op LED lantaarns, dit in Nederland een besparing zou betekenen van €133.000.000 en we hiermee de CO2-uitstoot met maar liefst 325.000 ton zouden verminderen over een periode van 20 jaar. Nog een geweldige reden om in Nederland zowel binnen- als buitenshuis over te stappen op LED lampen!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met AlleKabels.nl 

Over de schrijver

11 reacties op “Waarom we allemaal moeten overstappen op LED lampen”

 1. Kort geleden heb ik een vakantiehuis gekocht met een tuin erbij en nu wil ik daar een buitenverlichting hebben om ‘s avonds in de tuin ook iets te kunnen doen. Nadat ik dit artikel heb gelezen heb ik begrepen dat ik LED lampen wil gebruiken. Volgens mij is het grootste voordeel ervan is dat ze duurzaam zijn en twee keer langer dan gewone lampen werken! Bedankt voor deze info!

 2. Inzichtelijk artikel over de voordelen van led verlichting. Steeds meer bekenden zijn overgestapt op led. Bovenal omdat er zoveel duurzame mogelijkheden zijn die led verlichting biedt. Zoals led schijnwerpers bijvoorbeeld.

 3. Zou ik aub dat onderzoek dat in de laatste alinea wordt genoemd (over led in openbare verlichting) mogen ontvangen? Ik ben heel benieuwd! Wie heeft dat onderzoek gedaan en gaat het over OVL van gemeenten, provincies en rijkswaterstaat? Van wanneer is het onderzoek en wat is de referentiesituatie? Op dit moment gaat bijna alle OVL gelukkig al over op led. Bij vervanging en nieuwbouw van OVL gebruiken de meeste gemeenten, provincies en ook Rijkswaterstaat alleen nog ledverlichting. Zie ook http://www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/ovl

 4. Ik heb verleden maand eindelijk alle verlichting bij mijn grootmoeder mogen overschakelen naar led. Totaal wattage is nu gezakt van 580 watt naar 90 watt. Een aantal van de lampen worden niet zoveel gebruikt, maar als ze per ongeluk een hele dag aangelaten worden maakt dat wel een verschil 😉
  Een paar opmerkingen:
  -Gloeilampen werden ook speciaal ontworpen om elektriciteit om te zetten naar licht. De wetenschap stond alleen zo ver nog niet toen de gloeilamp ontdekt werd.
  -Een moderne T5 TL lamp kan tegenwoordig ook een garantie hebben tot 60.000 branduren en ze zijn even efficiënt als goede hoge intensiteit LED lampen (+- 130 lumen/watt).

 5. ‘Uit onderzoek aan de universiteit van Californië is gebleken dat Led-verlichting giftige stoffen kan bevatten zoals lood en arsenicum.’
  en
  ‘LED-licht verstoort onze slaap.
  De afscheiding van melatonine wordt sterk beïnvloed door blauw licht. In onze ogen zitten gespecialiseerde cellen die vooral gevoelig zijn voor het licht dat onze hemels zo blauw kleurt: licht met een golflengte tussen een 450 en 480 nanometer. De gespecialiseerde cellen dragen niet bij tot ons zicht, maar wel tot de regeling van ons dag-en-nachtritme. Zelfs bij sommige blinden.’
  Voor wie meer wil lezen: http://spaarlampen-info.be/artikelen-led-lampen/zijn-led-lampen-gevaarlijk/
  M.b.t. CO2, kijk hier eens: https://stream.org/climate-surprise-co2-good-earth/
  Een goede raad mbt welke hype dan ook: follow the money.
  Wie verdienen aan de CO2 hype?
  Als er geen geld mee te verdienen zou zijn was er geen haai die zou kraaien naar CO2.

 6. Ik heb juist mijn LED lamp bij de computer / werkhoek ingeruild voor een vol spectrum spaarlamp, veel beter voor mijn ogen. En ja als de lamp kapot valt dan is dat een milieuramp die op de zelfde manier benaderd zou moeten worden als asbest verwijdering. Maar hoe dikwijls gaat zo’n lamp stuk? Zeer zeldzaam. Hogere concentraties in het bloed, ja dat vindt ik niet gek. Kwik zit in bijna elke vaccinatie, en dat rechtstreeks ingespoten.

Reacties zijn uitgeschakeld.