Anti-verspillingstip: burgers van paardenvlees

Burgers van paardenvlees. Foto: Thomas Luttikhold
Burgers van paardenvlees. Foto: Thomas Luttikhold

Een anti-verspillingstip met paard? Veel wenkbrauwen zullen fronsen en ook bij mij. Ik geef eerlijk toe dat ik ook nooit paardenvlees over heb. Vanwaar deze tip? Op de dag dat de Chinezen het nieuwe jaar vierde, toevalligerwijs het jaar van het paard, was er sprake van een nieuw paardenvleesschandaal in Nederland. 28 miljoen kg goed vlees wordt vernietigd, dit terwijl het edele stukje vlees mooier einde verdiend dan een treurige aftocht naar de container.

Lees meer over het paardenvleesschandaal op de website van EenVandaag. 

Paardenburgers

Ingrediënten:
– paardenvlees
– zout

Naast het feit dat dit recept met paardenvlees gemaakt wordt, is dit een bijzonder recept. De burgers worden namelijk gemaakt zonder paneermiddel, ei of andere toevoegingen. Het geheime trucje is zout. Zout ontrekt het vocht, waardoor het vlees aan elkaar gaat plakken. Dit gaan we dan ook doen.

Snij als eerste je vlees in blokken van 3 bij 3 centimeter. Voeg hiertoe redelijk wat zout en meng dit goed door elkaar. Leg het vlees in een bakje en dek deze af. dit gaat vervolgens 3 uur in de koelkast.

Daarna pak je het vlees uit de koelkast en ga je er met het mes doorheen. Je snijdt het vlees tot dat het zo fijn is als gehakt. Het gehakt doe je vervolgens in plasticfolie en rol dit  op alsof het een worst is. De beide uiteindes pak je vast en door het mengsel om zijn eigen as te laten draaien zet je druk op de ‘worst’, waardoor het een mooie ronding krijgt.

Deze ‘worst’ gaat vervolgens weer minimaal 2 a 3 uur in de koelkast, zodat deze kan uitharden. Daarna verwijder je het plastic en snij je prachtig ronde burgers. Et voila! Iets bijzonders en culinairs!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst  een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver