Thee van paardenbloem ondersteunt de lever, handig in dry january

Nancy Arkema gelooft in de heilzame werking van de natuur. Ze tovert haar tuin om in een voedselbos en experimenteert met het gebruik van kruiden en wilde planten in de keuken. In 2022 is ze gestart met een opleiding tot herborist om meer te leren over het gebruik van planten. Elke maand beschrijft ze voor hetkanWEL de werking van een kruid en deelt ze een aantal recepten. Vandaag zoemen we in op de heilzame werking van de paardenbloem voor je lever.

Paardenbloem helpt je lichaam reinigen

Voor mij eindigen de feestdagen op 8 januari na de verjaardag van mijn dochter. Na een paar weken genieten van heerlijk eten en de nodige drankjes snakt mijn lichaam naar een lichte reiniging. Naast een periode zonder alcohol (dry january) is paardenbloem is een fantastisch kruid om de lever daarbij te ondersteunen.

De paardenbloem – of Taraxacum officinale

De paardenbloem – of Taraxacum officinale – groeit zo’n beetje overal in Nederland en is zelfs wereldwijd te vinden. Ze bloeit vrijwel het hele jaar, maar in deze tijd van het jaar herken je haar meestal niet aan haar gele bloemen of pluizenbol, maar aan het blad dat iets weg heeft van een veer. De bladeren vormen een rozet waaruit een bladloze holle steel groeit. Ook herkenbaar is de penwortel die diep de grond in kan steken. Deze is van buiten bruin tot zwart en van binnen wit.

Bitterstoffen en melksap

De paardenbloem bevat voornamelijk bitterstoffen en melksap. Deze inhoudsstoffen stimuleren de spijsvertering, in het bijzonder de leverfunctie, en zorgen voor de aanmaak van gal en werken urine-afdrijvend. Deze laatste werking heeft gezorgd voor een tweetal bijnamen: Pissebloem en Beddenpisser. Naast bitterstoffen en melksap bevat het plantje ook de nodige mineralen en vitaminen.

Paardenbloem een veelzijdig kruid

Het is een veelzijdig kruid. Je kunt de hele plant gebruiken, inclusief de wortels. In principe oogst je de bloem en blad in het voorjaar, omdat zich daar dan de kracht van de plant bevindt. De wortel oogst je, om diezelfde reden, in het najaar. Je kunt haar verwerken in soepen, salades en eten als groente. Je kunt er ook een pesto van maken in combinatie met jong zevenblad en/of wilde rucola. Van blad, bloem en wortel kun je een thee zetten en van de geroosterde wortel zet je een alternatieve koffie. Je kunt er ook een wijn van trekken of siroop van maken. Mogelijkheden genoeg dus.

Thee van paardenbloem

Omdat ik nu op zoek ben naar wat hulp voor mijn lever zet ik thee van het blad en de wortel. Ik heb een voorraadje gedroogd blad en wortel. Ik zet in de ochtend een pot thee met een eetlepel gedroogd blad en een theelepel gedroogde wortel. Deze overgiet ik met een liter water dat net van de kook is en laat ik 10 tot 15 minuten trekken. Gedurende de dag drink ik er twee of drie kopjes van.

Pesto van paardenbloem

Je kunt van het blad goed een pesto maken. Zoek wat jonge verse blaadjes tussen stoeptegels of in je tuin en neem meteen wat zevenblad mee en/of rucola mee. Was ze goed en voeg ze samen met een handje noten (bijvoorbeeld cashewnoten) een scheut extra vierge olijfolie en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout in een blender of hakmolentje. Maal fijn tot een frisse groene pesto. Lekker op een boterham met kaas, in een pasta, als dip of op een toastje.  

Wees altijd voorzichtig met kruiden

Het is altijd raadzaam om voorzichtig te zijn met het eten van wilde planten en kruiden. Niet alle planten zijn veilig om te eten. Zeker in de composietenfamilie (de plantenfamilie van de paardenbloem) bevinden zich een aantal giftige exemplaren. Paardenbloem is een relatief veilige plant en over het algemeen makkelijk herkenbaar. Maar in geval van een maagzweer of allergie voor het melksap is gebruik af te raden.

Over de schrijver

3 gedachten over “Thee van paardenbloem ondersteunt de lever, handig in dry january”

  1. pg slot เว็บใหม่ ในขณะนี้ขอชี้แนะเลยว่าการที่คุณเลือกใช้เกม รวมเว็บไซต์ pg ของพวกเราในวันนี้จะสามารถทำให้ทุกคนส่งผลคุณประโยชน์ และจากนั้นก็ความสนุกสนานร่าเริง สุดมันส์

  2. Slot เว็บ ตรง มองดูไม่เสริมเติมกว่า PG SLOT 2022 เว็บของพวกเรา นําเสนอเกมสล็อตที่นานัปการซึ่งจะทําให้ท่านเพลินใจได้นานหลายชั่วโมง นี่เป็นคุณประโยชน์บางประการของการเล่นเกม

  3. Wat ik mij afvroeg is, of er ook wetenschappelijke literatuur is over de leverstimulerende en vochtafdrijvende werking van de paardenbloemen.
    Kun je de zaden ook eten?

Reacties zijn gesloten.