Paardenvleesschandaal toont duistere kant van onze vleesverslaving

Foto: Dorineruter, Flickr

Het paardenvleesschandaal toont de duistere kant van onze verslaving aan vlees. Dat zou volgens de Britse krant The Guardian blijken uit een rapport van de UNEP, de milieu-tak van de VN. Onze begeerte naar goedkoop vlees zou de oorzaak zijn van het schandaal waarbij paardenvlees als rundvlees werd verkocht. Volgens professor Mark Sutton, een van de auteurs van het rapport, is het nu een “goed moment” om over de risico’s en milieu-onvriendelijke kanten van de vleesindustrie te praten. Hij pleit ondermeer dat mensen “demitariërs” worden en de helft minder vlees eten.

Volgens The Guardian zorgt de vleesindustrie voor “een web van water- en luchtvervuiling die de menselijke gezondheid schaadt.” De “vleespaniek” rond paardenvlees vestigt de aandacht op de slechte kwaliteit van vlees. Volgens Sutton “moet de samenleving weer veel meer nadenken over vee en voedselkeuzes omwille van het milieu en de gezondheid.”
Sutton pleit ondermeer ervoor dat mensen in het Westen hun vleesconsumptie halveren. “Eet vlees, maar minder. Maak er iets speciaals van.”
Lees het hele artikel in The Guardian
Lees ook
Hollandse kaas zorgt voor ontbossing, maar deze kaasjes niet
Voedsel waar je 100 mee wordt? Eet meer peulvruchten
Zonnepanelen op je eigen dak? Zo doe je dat

Over de schrijver

2 reacties op “Paardenvleesschandaal toont duistere kant van onze vleesverslaving”

Reacties zijn uitgeschakeld.