Anti-verspillingstip, gooi eierschalen nooit weg! Dit kan je ermee doen

Het is Pasen en dan eten we met z’n allen (houd je even vast): 35 miljoen eieren. Dat dit niet per se gezond is, lazen we deze week ook. Zo adviseert het voedingscentrum dat we per week niet meer dan 2 of 3 eieren zouden moeten eten. Dat lijkt een prima aantal, maar dat zijn natuurlijk niet alleen gekookte of gebakken eitjes, maar ook de eieren die in koekjes, pannenkoeken, quiches of andere kant-en-klare producten zitten die we dagelijks eten. Waarom je minder eieren zou moeten eten, komen we volgende week nog op terug, maar nu – op tweede paasdag- dachten we: wat moeten we met al die eierschalen beginnen? We geven 5 verrassende tips: dit kan je met je eierschalen doen.

1.Compost met eierschalen

Je kan eierschalen prima op de composthoop gooien of in je wormenhotel/wormenkrukje. Punt waar je rekening mee moet houden, is dat het niet heel makkelijk verteerbaar is, dus het is een goed idee om de eierschalen te verpulveren. Je kan ze op die manier trouwens ook rechtstreeks vermengen met potgrond of compost dat je bij je planten voegt. Eierschalen zitten boordevol calcium en dat helpt de plant weer bij het versterken van de celwanden, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekte. Extra voedingsstoffen dus. Vooral de buxus, lavendel, clematis, druif, gras, rozen, sering, taxus en vlinderstruik zijn dol op kalk.

2. Middel tegen slakken

Toegegeven: we hebben dit nog niet uitgeprobeerd, maar het schijnt dat gebroken eierschalen (kleine stukjes) tegen slakken helpen, omdat de scherpe randjes van de schalen de slakken ervan weerhouden om je planten en bloemen te lijf te gaan. Zelf pluk ik de slakken vaak uit mijn tuin, doe ze in een bakje en laat ze ergens anders in de stad (maar dat kan natuurlijk ook op het land) weer los. Het is nog wat vroeg in het slakkenseizoen, maar lees hier alvast onze tips om ervoor te zorgen da slakken niet je hele tuin leegvreten, maar ook nog wat voor jou overhouden om van te genieten.

3. Extra voeding voor de vogels

Het is het broedseizoen: de vogels zingen wat af om hun territorium te markeren en vliegen af en aan met takjes in hun bek. Eierschalen zijn een goed voedingssupplement voor vogels, speciaal voor de vrouwtjes als ze net zelf een ei (of meerdere) hebben gelegd. Vermaal de eieren hiervoor en meng ze met vogelvoer in je tuin. Natuurlijk buiten het bereik van katten, die je al lang een belletje om hun nek hebt gehangen. Toch? Voordeel van meer vogels in je tuin is trouwens dat ze (sommigen althans) ook slakken eten. Of ander ongedierte. En zo is de cirkel weer rond.

4. Meer roze bloemen

Eierschalen hebben invloed op de PH-waarde van de grond en daarmee op de kleuren van de bloemen. Denk hierbij vooral aan de hortensia. Je kan een koperen muntje in de grond doen om de kleur van de bloemen te beïnvloeden, maar eierschalen werken dus ook. Wil je roze bloemen (in plaats van blauw) dan kan je de grond iets minder zuur maken door er eierschalen aan toe te voegen. Et voilà: roze bloemen.

5. Gebruik een eierschaal als zaaipotje

Je kan hele fancy zaaipotjes kopen, maar je kan hier ook een wc-rol voor gebruiken (even inknippen aan 1 kant, zodat je de randen naar binnen kan vouwen bij wijze van bodem en je hebt een potje). Ook eierschalen zijn hier heel geschikt voor. Vul de lege eierschaal met wat aarde en een zaadje en zet ‘m terug in de eierdoos. Zowel de eierschaal (met eierdoos) als de wc-rol kan je (als het plantje groot genoeg is) in de volle aarde planten, want het zal vergaan. Verder biedt het net nog dat beetje extra bescherming als het plantje net buiten wordt gezet.

Wat doe jij met eierschalen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

11 gedachten over “Anti-verspillingstip, gooi eierschalen nooit weg! Dit kan je ermee doen”

 1. De eierschalen gaan gedroogd en klein gemaakt weer terug naar de kippen.
  Ze zijn er dol op en hun eieren hebben daardoor dikke schalen die dus weer…….Kringloop ten top.
  Helaas blijft er nooit iets over voor de planten.

 2. Hansje,
  Als je de eierschalen omspoelt, droogt en fijn maalt in een koffiemolen kun je het op oudere leeftijd prima gebruiken in gerechten om te voldoen aan je eigen kalkbehoefte. We schalen van Bio-eieren.

 3. Wij gebruiken de eierschalen van biologische eieren óók al jaren voor in de tuin. Met een deegroller verkruimelen we de eierschalen en strooien het dan uit in de tuin. Meestal mengen we het met verzamelde en gebruikte koffie.

 4. Ik bewaar alle eierschalen (al jaren). Ik woon aan het bos en bosgrond is zuur, kan goed kalk gebruiken. Daarnaast eten de vogels eierschalen als ze aan hun lichaam voelen dat ze dat nodig hebben. Een druivenstruik wil altijd graag kalk hebben.

  1. als wij hetzelfde doen met etensresten en toedienen aan die dieren, hebben ze geen hormonen nodig en zijn we op een natuurlijke manier van de afval afgelost een tipje maar

Reacties zijn gesloten.