Anti-verspillingstip paasspecial, gooi eierschalen niet weg!

Paastip
Eierschalen. Foto: Sonny Abesamis. Flickr

Het is Pasen en daarom heb ik ik een tip met eieren! Vandaar een paasspecial: gooi de eierschaal niet weg, want hier kun je zelfs nog iets mee doen!


Mijn paastip: gooi de eierschaal niet weg!

De eierschaal lijkt ‘gegarandeerd’ afval, maar dit is juist een enorme bron van calcium. Ik kan mij herinneren dat wij vroeger fijngemalen eierschalen door het eten van onze kippen deden. Hierdoor kregen ze weer sterkere eierschalen. Kortom, we gaan dit calcium redden van de afvalbak!

Wat hebben we nodig?
– nou niet veel, namelijk de eierschalen van circa 10 eieren.

De eierschalen, die je over hebt na het koken van de Paasbrunch, kun je eventueel bewaren in de vriezer totdat je circa 10 eierschalen in totaal hebt. Deze ga je vervolgens circa 5 minuten koken.

Giet je eierschalen af en leg ze vervolgens op een bakplaat. Bak de eierschalen circa 10 minuten op een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Dit zal ervoor zorgen dat al het vocht uit de eierschalen komt. Hierdoor kun je het langer te bewaren.

Na het ‘bakken’ doe je de eierschalen in een bak en ga je deze fijn malen. Het beste kun je dit doen met een vijzel, maar helaas had ik die niet, dus deed ik het met de onderkant van een lepel. Je krijgt een fijn poeder, wat je kan bewaren in een potje. Zorg ervoor dat het vocht er in ieder geval buiten blijft.

Dan nu de hamvraag: waar kun je dit eigenlijk voor gebruiken?
Nou, het zit vol calcium, dus het is een goede toevoeging voor je ontbijt, bijvoorbeeld door de vla, yoghurt of de melk. Ook heb ik gehoord dat het best lekker is om dit in de koffie te stoppen. Succes én alvast een zalig Pasen!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst  een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

7 reacties op “Anti-verspillingstip paasspecial, gooi eierschalen niet weg!”

  1. Ik bewaar alle eierschalen (al jaren). Ik woon aan het bos en bosgrond is zuur, kan goed kalk gebruiken. Daarnaast eten de vogels eierschalen als ze aan hun lichaam voelen dat ze dat nodig hebben. Een druivenstruik wil altijd graag kalk hebben.

    1. als wij hetzelfde doen met etensresten en toedienen aan die dieren, hebben ze geen hormonen nodig en zijn we op een natuurlijke manier van de afval afgelost een tipje maar

Reacties zijn uitgeschakeld.