Onderzoekers hebben ontdekt dat paddenstoelen met elkaar communiceren en volgens sommige wetenschappers hebben deze schimmels en zwammen zelfs een eigen taal. Is er daarom binnenkort een vertaler nodig?
Paddenstoelen zijn een boeiend onderdeel van de natuur en een icoon van de herfst. Er zijn zelfs projecten waarbij paddenstoelen als stenen voor een toren worden gebruikt. Dat paddenstoelen kunnen communiceren is ook niet nieuw. Sterker nog, alle levende organismen maken gebruik van communicatie. Wetenschappers vinden steeds meer bewijzen dat schimmels en zwammen intelligenter zijn dan tot nu toe werd gedacht. Nieuw onderzoek wil laten zien dat paddenstoelen ook een bepaalde taal spreken.
Onderzoek naar de paddenstoelen ‘taal’
Uit onderzoek in het vaktijdschrift Royal Society Open Science blijkt dat paddenstoelen elektrische signalen uitwisselen. De schimmel kan elektrische signalen uitzenden voor meerdere doeleinden, beweert de Britse wetenschapper Adam Adamatzky.
De frequentie van deze signalen lijkt toe te nemen wanneer er een bedreiging op de loer ligt zoals het weer, maar ook om hun aanwezigheid bekend te maken en een verandering in de beschikbare middelen aan te geven.
De professor kon door piepkleine micro-elektroden in te brengen in de lange ondergrondse schimmeldraden de pieken meten van de elektrische signalen. Zo ontdekte hij dat deze uitschieters vaak geclusterd waren in ‘treinen’ van activiteit. Met wat creativiteit kun je daar woorden, zinnen, en zelfs een hele woordenschat van wel 50 woorden in zien.
De ontdekking is voor Adamatzky voldoende aanleiding tot de these dat paddenstoelen een ‘taal’ gebruiken om elkaar op de hoogte te houden van wat er in hun omgeving gebeurt.
Hoewel Adamatzky moet toegeven dat hij geen directe verbanden heeft gevonden tussen deze patronen van elektrische signalen en menselijke spraak, meent hij wél dat er veel overeenkomsten in informatieverwerking tussen paddenstoelen en mensen zijn.
De meest voor de hand liggende reden voor deze golven is waarschijnlijk om de veiligheid van de groep te bewaren, net zoals wolven dat doen door middel van huilen. “Maar het kan ook dat ze helemaal niets zeggen en dat de signalen gewoon een gevolg zijn van groeiende draden die een elektrisch geladen deeltje op hun pad kruisen.”, aldus Adamatzky.
Vervolgonderzoek communicatie paddenstoelen
Hoewel deze bevindingen mogelijk een stap in de goede richting zijn, kunnen er volgens wetenschappers nog maar weinig conclusies aan worden verbonden.
Er is duidelijk meer onderzoek nodig voordat er valide uitspraken gedaan kunnen worden over wat de in deze studie gedetecteerde elektrische impulsen betekenen. Daar is, ook volgens onderzoeker Adamatzky, simpelweg meer onderzoek naar schimmelcorrespondentie voor nodig. Bovendien kan de gemeten activiteit ook een resultaat zijn van de schimmelwortels die voedingsstoffen uit de grond opnemen. Daarom zouden wetenschappers eerst meer bewijs willen zien voordat ze bereid zijn om ‘Fungus’ te accepteren als een vorm van taal.
In de poging om de taal van schimmels te decoderen, gaat er eerst verder onderzocht worden of alle schimmelsoorten gelijksoortige kenmerken vertonen op het gebied van elektrische piekactiviteit. Daarna kan de voorgestelde taal van schimmels door de verdeling van de woordlengte en de complexiteit van de zinnen worden gekarakteriseerd.
Deze resultaten zouden de eerste inzichten in schimmelintelligentie en zelfs bewustzijn kunnen opleveren. Hierbij ligt de nadruk op ‘zou kunnen’, want hoewel we al snel geneigd zijn om de elektrische pieken in schimmelmyceliën te interpreteren als een taal, zijn er volgens wetenschappers ook andere manieren om naar de bevindingen te kijken.
Scepsis over de paddelstoelen taal
Er zijn onderzoekers die de theorie van de Britse onderzoeker in twijfel trekken. Er is meer bewijs nodig om zijn stelling te kunnen ondersteunen, claimen ze. “Het onderzoek detecteert ritmische patronen in elektrische signalen. Deze patronen zijn vergelijkbaar met voedingspulsen, al eerder gezien bij andere schimmels”, zegt Dan Bebber, hoofddocent Biowetenschappen aan de University of Exeter, tegenover DeMorgen. “Hoewel het een interessant onderzoek is, de elektrische signalen interpreteren als een taal lijkt een beetje overenthousiast.” Volgens hem zou er nog veel onderzoek gedaan moeten worden naar het waarom en het hoe voordat we ‘Fungus’ als optie op Google Translate tegen zullen komen.
Het ritme van de elektrische pulsen vertoont namelijk ook enige gelijkenis met de manier waarop voedingsstoffen langs de schimmelhyphen stromen. Het zou daarom dus ook kunnen dat de processen binnen de schimmelcellen niet direct met communicatie te maken hebben, maar de groeipatronen van de schimmel onthullen wanneer het organisme zijn omgeving afspeurt naar voedingsstoffen.
Vertaler nodig?
Helaas hebben wij (nog) geen vertaler voor paddenstoelen, maar gelukkig wel voor veel andere bijzondere talen. Denk aan Chinees, Japans en Arabisch. Heb jij een snelle, voordelige en vakkundige vertaling nodig? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte bij Fairlingo aan.