Paddenstoelen van eigen kweek & 5 andere tips om supermarktvrij te leven

20638587 Fd84Edd0A1
Bron: Noodlepie (Flickr.com)

Het wordt steeds gemakkelijker om onbewerkte voedingsmiddelen in huis te halen zonder daarvoor naar de supermarkt te gaan. Boeren en kleine innovatieve bedrijven maken dit mogelijk. Door het kopen van lokale voeding ondersteun je de plaatselijke economie en eet je gezonder omdat je alleen seizoensgroenten eet. Daarnaast zijn lokale producten, direct ingekocht bij de boer of van de markt en seizoensgroenten meestal goedkoper dan voorverpakte producten. Maar je kunt ook zelf gezonde voeding verbouwen. Vier tips om de supermarkt te vermijden.
Shop in de achtertuin
Door zelf kruiden en groenten te kweken, kun je heerlijke en voedzame salades of stamppotten op tafel zetten. De zelf verbouwde kruiden kun je vers gebruiken, maar ook drogen en in een potje bewaren.
Shop via internet
Tijdens het winterseizoen kan lokaal shoppen een grotere uitdaging zijn dan in het groeiseizoen. Maar online zijn er diverse mogelijkheden om vers en lokaal voedsel te bestellen dat bij je thuis bezorgd wordt. Zo eet je het hele jaar door gezond.
Groenten- en fruitabonnement
Dankzij een groente-abonnement, krijg je biologische, gevarieerde en verse groenten op je bord. Je krijgt soms ook zogenaamde vergeten groenten mee, zoals pastinaak. Bij een abonnement hoort vaak ook een nieuwsbrief met handige tips en lekkere recepten.
Zelf paddenstoelen verbouwen
Kweek zelf paddenstoelen en je zult nooit meer de supermarkt-versie willen. Zelf verbouwen is heel gemakkelijk. De sporen van de paddenstoel kunnen worden geënt op koolstofrijke materialen, zoals boomstammetjes, stro of zelfs oude kranten. Het zelf kweken van deze paddenstoel in de buitenlucht is dus goed te doen. Wordt dat iets te ingewikkeld voor je? Je kunt tegenwoordig ook “kant en klaar” pakketten met zelfgroei paddestoelen kopen op de markt of bij een tuincentrum. Zelf paddenstoelen verbouwen is nog nooit zo gemakkelijk geweest.
Ga naar de markt
Op markten vind je vaak lokale, biologische telers.
Fiets naar de boer
Je kunt bij veel boeren melk, yoghurt, kaas, eieren, aardappelen en nog veel meer producten van eigen boerderij krijgen. Bij sommige boeren kun je ook terecht voor vleespakketten.
Bron: rodale.com, permacultuurnederland.org
Lees ook
Wetenschapper maakt plantaardige zonnepanelen
Orka’s slepen Sea World voor de rechter
Poepende robots leven van organisch afval

2 reacties op “Paddenstoelen van eigen kweek & 5 andere tips om supermarktvrij te leven”

Reacties zijn uitgeschakeld.