Palestijnse taxichauffeur maakt zelf elektrische auto voor €800

Afp
Afp

De 32-jarige Munther al-Qassas heeft de eerste elektrische auto in Gaza gebouwd. Het idee werd hem ingegeven door de brandstofcrisis die daar heerst. Brandstof is ongekend duur en wie toch wil tanken, moet uren wachten bij de pomp. Omdat al-Qassas, die eigenlijk afgestudeerd is in politieke wetenschap, zich hobbymatig veel verdiept in elektronische gadgets, wist hij precies welke technologie nodig was om zelf een eenvoudige elektrische auto te bouwen.
Gerecyclede materialen
Al-Qassas werkte maanden aan zijn model en gebruikte hiervoor alleen maar gerecyclede materialen. Het frame maakte hij van hout en de banden wist hij van oude kruiwagens te halen. Door gerecyclede materialen te gebruiken, wist hij de kosten voor de auto op zo’n €800 te houden; een schijntje vergeleken met de elektrische auto’s die in westerse landen verkrijgbaar zijn. Met zijn elektrische taxi kan al-Qassas ongeveer 20 kilometer per uur rijden. Niet hard, maar veel meer is niet nodig om door de drukke stad te rijden. Iets minder praktisch is de laadtijd; de wagen moet ongeveer vijf uur opgeladen worden en kan vervolgens vier uur rijden.
Weinig aandacht
Al-Qassas heeft naar eigen zeggen maar weinig aandacht gekregen voor zijn initiatief: “Ik zou Gaza graag zelfvoorzienend willen maken met deze elektrische auto, of zelfs een auto op zonnepanelen maken. Ik weet zeker dat als ik in een ander land had gewoond, dat ik meer aandacht of zelfs prijzen had gekregen voor wat ik doe. We moeten hier aangemoedigd worden. Niemand moedigt hier jonge mensen aan om wetenschappen te studeren, innovatief te zijn of hun vaardigheden te ontwikkelen.” Wat al-Qassas betreft is daarin een mooie taak weggelegd voor de overheid.

Bron: Inhibitat.com
Lees ook:
Tip: een zonnepaneel op je dak
[adrotate group=”2″]
Bio-beton en 4 andere innovaties die vertrouwen in de toekomst geven
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de kerstvakantie publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw: omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, eventueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.

Over de schrijver