Van afvalberg naar woontoren: hoogbouw gemaakt van afgedankte pallets

Nederland heeft een primeur op het gebied van duurzaam bouwen: hoogbouw gemaakt van afgedankte pallets. The Urban Woods, een innovatief bedrijf dat al modulaire woningen in abonnementsvorm aanbiedt, gaat nu ook de lucht in. De eerste schroef in een massieve bouwplaat zit er in. Zo krijgt Delft de eerste woontoren met 102 woningen die net-zero en circulair zijn: houten casco, binnenwanden van vlas en tien verdiepingen zonder betonnen kern.

Hoogbouw gemaakt van pallets

The Urban Woods Delft is een appartementencomplex van tien verdiepingen, dat woningen bouwt voor het middensegment. Bijzonder is dat er nauwelijks beton wordt gebruikt; zelfs de kern en de liftschacht zijn van (deels gerecycled) hout. Dit hout is zo behandeld dat het eeuwenlang meegaat. “Het is bizar,” vertelt Tim Vermeend, mede-oprichter van The Urban Woods, enthousiast. “We gooiden jaarlijks een miljard pallets weg, en nu gaan we er gewoon in wonen!”

Meer weten over Anders Wonen en biobased bouwen?
Lees onze verhalen of ons boek ‘Anders Wonen – inspiratie en tips van woonpioniers

Upcycling van pallets

De kruislings verlijmde houten platen, C-CLT, bestaan uit afgedankte pallets en sloophout, met een buitenste laag van essenhout uit Nederland. Deze massieve houten platen voldoen aan de Europese regelgeving, verminderen de CO₂-uitstoot en zijn volledig circulair. Het is zelfs een vorm van upcycling: laagwaardig hout wordt omgezet in een hoogwaardig bouwproduct. De platen zijn 10 tot 15% sterker dan traditioneel CLT en kunnen gezien worden als voorlopers op het gebied van biobasedbouwen.

Bijzondere Samenwerking

Deze mijlpaal is het resultaat van een uitgebreide samenwerking tussen verschillende Nederlandse organisaties. Staatsbosbeheer selecteert het essenhout uit hun bossen, terwijl sociaal ontwikkelbedrijf DZB Leiden het afvalhout uit reststromen voorbereidt. Vervolgens vingerlast Wood Joint de planken,maakt BoerBoom er massieve platen van en verzorgt Urban Climate Architects het ontwerp. TNO doet onderzoek naar onder andere de detectie van metalen delen en de sterkte classificering, Provincie Zuid-Holland co-financiert, en The Urban Woods behandelt het hout en bouwt de woningen. “Alleen met elkaar kunnen we de nieuwe standaard zetten,” aldus de betrokken partners.

Schaalbaar, Sociaal en Lokaal

De ontwikkelaars verwachten in de toekomst complete gebouwen van afvalhout te kunnen maken. Bouwen met dit materiaal is schaalbaar, betaalbaar en import is niet meer nodig; alles gebeurt lokaal. Met ‘s werelds eerste C-CLT vacuümpers voor gerecycled hout wordt het proces momenteel opgeschaald.

Over The Urban Woods

The Urban Woods is een vooruitstrevend woonconcept dat duurzaamheid, gezondheid en sociale aspecten combineert. In hun modulaire en hightech huurhuizen kun je met een abonnement wonen, werken en ontspannen combineren. Dit abonnement is aanpasbaar met extra’s zoals meubels, services en faciliteiten, afhankelijk van de behoeften van de bewoners. Het concept is gericht op duurzaamheid en gemak, waarbij huurders toegang hebben tot diverse voorzieningen zonder langdurige verplichtingen.

Over de schrijver