Pandapoep verlaagt benzineprijzen

2150603895 6Dd097132A Z
Foto: Chi King, Flickr

Wetenschappers hebben nog een goede reden ontdekt om panda’s te beschermen: hun poep is een rijke bron van microben die de productie van biobenzine een stuk goedkoper kunnen maken.

Panda’s eten bamboe en daarvoor hebben ze een sterke maag nodig: de plant verteert namelijk niet makkelijk. Toch lukt het de panda’s om 95% van de bamboe om te zetten in suikers. Dit is te danken aan de krachtige bacteriën die in de maag van de dieren leven.

Wetenschappers van de Universiteit Tenessee willen deze bacterieën inzetten om de productie van biodiesel goedkoper te maken. Zij bestudeerden een jaar lang de poep van panda’s uit de plaatselijke dierentuin en selecteerden de meest nuttige bacteriestammen.

“De bacteriën bevatten enzymen die zo sterk zijn dat ze hitte, krachtige zuren en hoge druk overbodig maken bij de productie van biobrandstof,” aldus een van de onderzoekers.

Panda bacteriën kunnen dus voorzien in een snellere, schonere en goedkopere productie van biobrandstof. Als bron van biobrandstof kunnen ook producten gebruikt worden die nu nog moeilijk inzetbaar zijn, zoals houtresten en gras.

Bron: American Chemical Society, Treehugger

Lees ook

Geld verdienen met zonne-energie

Een hangmat voor iedereen

Vervuild zwemwater levert brandstof voor je auto

Over de schrijver

2 gedachten over “Pandapoep verlaagt benzineprijzen”

Reacties zijn gesloten.