Voor het papier van deze notitieboekjes is geen enkele boom gesneuveld

Papier, dat maak je toch van bomen? De meeste bedrijven doen dat wel, maar Anne Pleun van Eijsden ontdekte andere, duurzame, materialen om papier van te maken. Zonder dat er een boom voor hoeft te sneuvelen. Zij startte het bedrijf Paper on the Rocks’ en laat de papierindustrie nu zien dat het anders kan. HetkanWEL interviewde haar.

Alternatief papier

“Toen ik stone paper ontdekte, dacht ik ‘dit zou wel eens een belangrijk alternatief voor papier van bomen kunnen zijn’. De papierindustrie is een van de grootste vervuilers ter wereld en ontbossing het probleem van onze tijd. Daar wilde ik iets aan doen. Ik woonde in Berlijn en had net een klein kindje gekregen, maar besloot de stap toch te wagen.”
“Ik startte mijn bedrijf Paper on the Rocks en ontwikkelde producten, die ik in Nederland liet maken. Elke twee weken reisde ik met mijn baby heen en weer tussen Berlijn en Amsterdam. Met de trein natuurlijk. Het was niet altijd gemakkelijk, maar absoluut de moeite waard.”

Stone paper

“Stone paper is een uitvinding uit Taiwan. Het wordt gemaakt van 80% steenafval uit mijnen. Het is dus een restproduct. Het steenafval wordt verguisd tot poeder, vervolgens verhit en daarna gebonden. Er is geen water voor nodig, er hoeven geen bomen gekapt te worden en het kost maar 1/3 van de energie, die nodig is om ‘gewoon’ papier te maken. Stone paper heeft een productieproces zonder afval en het kan eindeloos gerecycled worden. Anders dan bij papier, waarbij de vezels na zeven keer recyclen kapot gaan. En het mooie is dat het papier van nature heel wit is en daar houden we in Europa van.”

Een nieuw product

“In Europa kende vrijwel niemand stone paper. Het was echt iets nieuws en de mensen die ik er over vertelde, werden meteen heel enthousiast. Vooral omdat er helemaal geen bomen en water voor nodig zijn om het papier te maken. Het was een soort gadget. In het begin richtten we ons vooral op de consumentenmarkt, maar al snel werd ik benaderd door bedrijven, die grote bestellingen deden voor conferenties, evenementen of als relatiegeschenk. Nu doen we het allebei.”

Leaf paper

“Terwijl ik steeds meer stone paper notitieboeken verkocht, zocht ik ook naar andere alternatieven. Ik kwam in contact met leaf paper uit Zuid-Amerika en India. Leaf paper wordt gemaakt van landbouwafval, zoals de stengels van suikerriet of graan. Die worden normaal gesproken als afval verbrand, omdat ze geen voedingswaarde hebben. Heel erg zonde, want de vezels in de stengels zijn lang en sterk genoeg om papier van te maken. Zo kon ik naast stone paper nog een alternatief bieden voor gewoon papier.”

De toekomst

“Voor de toekomst blijf ik zoeken naar andere bijzondere materialen om papier van te maken. Zit er bijvoorbeeld toekomst in papier van oude kledingstukken? Heel vroeger gebruikten ze textiel om papier van te maken, dus waarom nu niet? Er is genoeg textielafval dat we kunnen recyclen.”
“En ik probeer het gesprek aan te gaan met de industrie, wat ik niet altijd gemakkelijk vind. Veel bedrijven werken heel traditioneel en willen eigenlijk helemaal niet veranderen. Toch blijf ik het proberen. En ondertussen werk ik aan het verduurzamen van mijn eigen productieketen. Er valt altijd nog iets te verbeteren.”

Win een notitieboekje

Wil jij een plek om je gedachten, dromen en schetsen aan toe te vertrouwen? Je grootste levensdoelen, waar je dankbaar voor bent, of je dagelijkse to-do-lijst? Laat dan een reactie achter onder dit blog. Dan loten we en wie weet ontvang jij een boekje thuis. Het enige wat we dan van je vragen, is een korte review.

Over de schrijver

24 gedachten over “Voor het papier van deze notitieboekjes is geen enkele boom gesneuveld”

 1. Superleuk om een keer uit te proberen! Ik had er al een keer over gelezen en ben ook wel benieuwd naar het materiaal eigenlijk.. Ik gebruik het graag om mooie quotes/zinnen/teksten in op te schrijven.

 2. Gebruik van restmaterialen is helemaal hot en van deze tijd. Ik vind het super hoe creatief en inventief veel jongeren nieuwe manieren zoeken, ontdekken, uitwerken en nieuwe producten in de markt zetten. Petje af. Ik heb er bijna een dagtaak aan om alles te lezen over innoverende oplossingen voor het milieu. Kennis delen doe ik graag, dus zou ik graag het Stonepaper notitieboekje ontvangen. Vraag me wel af of het zwaar is, hoe het ruikt en hoe ziet het eruit?

 3. Zolang de biomassa bomen opstookt, is het helaas water naar de zee dragen,
  Mensen die denken dat dat duurzaam is, moeten zelf door de schredder!!!!
  Zolang dit politieke systeem blijft bestaan, zul je altijd het onderspit delven….negatief ?? ja klopt!
  Het is geweldig hoor deze notitieboekjes, maar ondertussen blijven de bomen massaal gekapt worden overal,
  dat zal toch gestopt moeten worden, en heeft mijn inziens veel meer prioriteit.
  Waarom zijn ze eigenlijk gestopt met papier maken van oud textiel? Wie heeft dit gestopt en waarom?
  En welke belangen speelde er toen? belangrijke vragen die bij dit onderwerp horen, en goed aangepakt dienen te worden…..stem blanco, en laat weten dat het klaar moet zijn met deze wereld facade.en miljarden industrieen.

Reacties zijn gesloten.