Vijf hele bijzondere papiersoorten op een rij

Per jaar worden er miljarden bomen gekapt voor onder andere de productie van papier, maar dat kan anders. Er zijn verschillende alternatieven voor ‘ouderwets’ papier. We zetten vijf bijzondere papiersoorten voor je op een rij.

FSC-papier

Van alle duurzame papiersoorten, is papier met een FSC-keurmerk het meest bekend. FSC staat voor Forest Stewardship Council. Papier krijgt dit keurmerk als het gemaakt wordt van hout uit een duurzaam onderhouden bos. En ook het productieproces van het papier moet duurzaam zijn. Tegenwoordig werken eigenlijk alle grote drukkerijen en de meeste copyshops vrijwel alleen maar met FSC-papier. Niet alleen voor brochures of flyers, maar bijvoorbeeld ook voor papieren tassen.

StonePaper

We schreven er al eerder over, maar het blijft wonderlijk: papier gemaakt van steen. Dit papier bestaat voor maar liefst 80% uit zeer fijn gemalen steen. Bij de winning van veel grondstoffen is steen slechts een bijproduct of zelfs afval. Dat materiaal kan dus prima gebruikt worden voor het maken van papier. Steen heeft geen water nodig, in tegenstelling tot bomen. Ander voordeel: het papier is waterbestendig. Handig voor buiten.

Graspapier

Een ander materiaal dat je misschien niet direct in papier verwacht is gras. Het graspapier bestaat voor 50% uit gedroogd gras en voor 50% uit FSC-papier. Het draagt dan ook het FSC-mix label. Voordeel van het gras is dat het vrijwel overal groeit. En ook snel weer aangroeit. In verhouding met bomen is dus veel minder water nodig.

Olifantenpoep

Olifantenpoep? Daar zit vast een luchtje aan! Maar nee, het is een volledig neutraal papiersoort. In de mest van de olifant zit een stof die nodig is bij het maken van papier. Doordat dit stofje al in de mest zit, hoeft er geen chemisch middel toegevoegd te worden om papier te maken. De natuurlijke uitstraling in combinatie met de grove structuur en het verhaal maken dit tot een bijzonder papiersoort.

Agrarisch afval

Ontwikkeld in ons eigen land: Paperwise. Dit papier bestaat voor 100% uit agrarisch afval. Afval dat normaal gesproken verbrand wordt. De agrarische producten waar het afval van is, groeien erg snel. Er is dus veel minder ruimte nodig dan bij bomen om tot dezelfde hoeveelheid papier te komen. En de productie met enkel groene stroom maakt het verhaal helemaal af. Het papier is nagenoeg niet te onderscheiden van ‘gewoon’ papier.

Foto door Leandro Verolli 

Over de schrijver

1 reactie op “Vijf hele bijzondere papiersoorten op een rij”

Reacties zijn uitgeschakeld.