‘I have a dream’, het zijn de legendarische woorden van Martin Luther King, die ik graag overneem. En ook al zingt Marco Borsato; ‘dromen zijn bedrog’, mijn droom is volgens mij lang niet onmogelijk om te realiseren. Zolang je maar denkt ‘het is meer van hetzelfde’. Het gaat om zonnepanelen. Ze zijn de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden. Volgens Milieu Centraal hadden begin 2018 al ruim 670.000 huizen zonnepanelen op hun dak.
5.000 km2 zonnepanelen
Ik ben eens verder gaan zoeken naar wat cijfertjes. Het CBS vertelt mij het volgende: 12% van Nederland is bebouwd. Bebouwd met huizen, kantoren, flatgebouwen, fabrieken, schuren, stallen, hooibergen … En op al die bouwsels zit een dak. Ja, zelfs op een hooiberg. 12% van Nederland is 5.000 vierkante kilometer. We hebben dus in Nederland 5.000 vierkante kilometer dak, waar zonnepanelen op passen.
Een simpel rekensom laat zien:
we hebben nog over!
Eén vierkante meter zonnepaneel van een beetje kwaliteit met een gemiddeld zonnetje levert per jaar toch als snel 150 kilo Watt uur aan elektriciteit op. Het is een simpel rekensommetje om te bepalen wat 5.000 km2 gaat doen: maar liefst 750 miljard kWh!
Zoek je vervolgens naar het volledige en totale energieverbruik in Nederland, inclusief dus zaken als vervoer en industrie, dan vertelt wederom het CBS dat we in Nederland 650 miljard kWh verstoken: 120 miljard aan elektra, 30 miljard aan benzine en 500 miljard aan gas. We hebben ‘slechts’ 650 miljard kWh nodig en we kunnen 750 miljard kWh produceren: we hebben nog over!
Paradijselijk Nederland
De berekening is natuurlijk een beetje uit de losse pols, maar in basis klopt hij. Het geeft aan dat we met zonnepanelen op daken in onze volledige energiebehoefte kunnen voorzien. Al die elektriciteit wordt gebruikt in de huizen, fabrieken, kantoren en – via laadpalen – ook in de elektrische auto, die we massaal gaan aanschaffen. Want dat is het vervolg van mijn droom. Het resultaat: kolencentrales kunnen worden stopgezet; windmolenparken gesloten; elektriciteitsmasten afgebroken. Weg CO2, weg luchtvervuiling, horizonvervuiling, stank, geluidsoverlast van ronkende motoren. Hoe paradijselijk kan Nederland worden?
Advocaat van de duivel
Voor de volledigheid ben ik natuurlijk ook even advocaat van de duivel geweest. Want hoeveel energie kost het wel niet om al die zonnepanelen te produceren? En waar worden ze eigenlijk van gemaakt? Hebben we al die grondstoffen wel onbeperkt voorradig? Een mooi onderzoek uit Australië laat zien dat een zonnepaneel 2 jaar nodig heeft op zijn eigen productie qua energie terug te verdienen. Gaat een paneel gemiddeld 20 jaar mee, dan levert het 18 jaar pure winst op. En een zonnepaneel bestaat – kort door de bocht – uit dunne plaatjes silicium met wat metalen draadjes. 5.000 vierkante kilometer silicium, dat klinkt onmogelijk veel. Maar gelukkig; silicium is het meest voorkomende mineraal ter aarde, want het is in feite gewoon zand.
Zandmannetje
Ooit volgde ik een cursus Ondernemen, waarin de woorden van Marco Borsato werden bestreden: ‘dromen zijn juist voorgevoelens van hetgeen daadwerkelijk staat te gebeuren’ werd ons cursisten voorgehouden. Ik vond dit zo mooi gezegd, dat ik alleen dit van de cursus heb onthouden. Laat het zandmannetje maar komen. Een mooi initiatief is er namelijk al mee begonnen: Zonnepanelendelen.nl.
Annemarie de Raadt
14 gedachten over “Paradijselijk Nederland op komst”
I too conceive hence, perfectly written post! .
Pingback: Samen tegen het kwaad - hetkanWEL
Mooi streven, alleen zullen de ondergrondse netwerken moeten worden aangepast omdat ze de overmaat opgewekte stroom niet kwijt kunnen.
Dat gaat echte erg lang duren, gezien t enorme netwek dat aangepast moet worden. Dit afgezien van de enorme investering.
Wordt een lang termijn, helaas
Subsidie verlenen is als bij de Mode. De staat verleend subsidie en de leveranciers verhogen de prijzen. Koop de benodigde zonnecellen en overige benodigdheden zelf in bij de groothandel en laat meerdere installateurs een offerte uitbrengen voor het installeren. Vraag de subsidie aan en vraag de BTW terug.
Reacties zijn gesloten.