Zo kunnen particuliere beleggers zelf duurzame fondsen vergelijken

Money Money Duurzaam Beleggen1
Foto:philip Taylor

Vorige week publiceerde het European Sustainable Investment Forum (Eurosif) voor de derde keer de Transparancy Code. Met behulp van deze Code kunnen particuliere beleggers op eenvoudige wijze duurzame fondsen vergelijken. “De code is een essentieel instrument voor de particuliere belegger om fondsen goed te kunnen vergelijken en een goede duurzame keuze te kunnen maken,” aldus Giuseppe van der Helm, directeur van de VBDO, Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling. “Daarnaast roepen we fondsaanbieders op om deze, van oorsprong Nederlandse richtlijn, te gebruiken om de broodnodige helderheid te bieden aan de particuliere belegger.”
Informatie verstrekken
De European SRI Transparency Code werd geintroduceerd in 2008 om de verantwoording van duurzame beleggingsfondsen, ook wel Social Responsible Investment Funds genoemd,  te vergroten en inzichtelijker te maken. De partijen die de Code hebben ondertekend verplichten zich tijdig en adequaat informatie verstrekken aan beleggers over de fondsen. Op deze manier krijgen beleggers op hun beurt een goed inzicht in de fondsen. Sinds december 2012 hebben meer dan 50 ondertekenaars, samen goed voor 500 fondsen, de Code aangenomen. Europa telt in totaal 884 SRI-fondsen.
Verbeteringen
Van oorsprong dient de Code om het duurzaamheidsbeleid van particuliere fondsen inzichtelijker te maken door middel van een eenvoudige standaard. Met de nieuwe Code zijn een aantal verbeteringen aangebracht. Zo is de Code een compacter en gebruiksvriendelijker document geworden en ligt de nadruk op controle en rapportage aan beleggers. Daarnaast kunnen particulieren de antwoorden  op eenvoudige wijze met elkaar vergelijken. Kortom een handig instrument om een weloverwogen keuze te maken voor een duurzaam beleggingsfonds.
Bron: VBDO
Oproep beleggers om VN wapenhandelverdrag werpt vruchten af
Banken zetten nieuwe stappen richting kernwapenbeleid dankzij onderzoeksrapport