Pasta, brood, aardappelen: koolhydraten mogen weer

Myphoto 242
Foto: Dan Mckay, Flickr

Koolhydraatrijk eten mag weer. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat een dieet met aardappelen, brood, rijst en pasta gezonder is dan koolhydraatvrij en vet eten.
Zweedse onderzoekers hebben 25 jaar lang onderzoek gedaan naar de verhouding tussen eetgewoonten, cholesterol en BMI van 140.000 mensen in Noord-Zweden. Ze concluderen dat mensen die veel vet en weinig koolhydraten (de basis van veel moderne diëten zoals bijvoorbeeld het Atkins-dieet) eten ongezonder en dikker zijn dan mensen die ‘ouderwets’ aardappelen, brood, rijst en pasta eten.
Low carb
Sinds diëten die koolhydraatarme voeding combineren met veel vet (denk aan een ontbijt zonder brood, maar met 3 gebakken eieren en 2 saucijsen) in de mode zijn, is het aantal Noord-Zweden met een te hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatproblemen explosief gestegen. Low carb-diëten zijn in veel westerse landen erg populair. In Zweden eet volgens onderzoek momenteel 25 procent van de bevolking volgens het principe van zo weinig mogelijk koolhydraten en veel vet.
Nutrition Journal
Een dieet dat bestaat uit veel vet en weinig koolhydraten leidt tot een hoger cholesterolgehalte, een hoger gewicht en dus meer risico op hart- en vaatziekten, is de conclusie van de Zweedse wetenschappers in Nutrition Journal. Het volledige artikel is als PDF te downloaden.
Het onderzoek liep van 1986 tot 2010. In de jaren negentig ging het na voorlichtingscampagnes over eten en verplichte etiketten waarop de ingrediënten, samenstelling en calorieën staan vermeld veel beter met de Zweedse volksgezondheid. Het aantal mensen met een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht (belangrijke oorzaken voor hart- en vaatziekten) nam af. Na 2004, toen vetrijk en koolhydraatarm eten in de mode kwam, verandert het beeld radicaal. Te hoge cholesterolgehaltes namen weer toe, vooral vanaf 2007. Ook het aantal mensen met een te hoog BMI nam weer toe. Het onderzoek wordt als interessant beschouwd omdat het de lange termijn-effecten van low carb-eten aantoont.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Wie zitten aan de knoppen van de drones?
Nederland – Duitsland: klassiek haatduel of niet?
De 12 tekenen dat de Eurocalyps nabij is

Over de schrijver

3 gedachten over “Pasta, brood, aardappelen: koolhydraten mogen weer”

  1. Als je zegt in je artikel dat het originele artikel wel te downloaden is, is het misschien ook handig om daar een link bij te geven. Of tenminste de naam van het originele artikel, of de namen van de wetenschappers.

  2. helemaal mee eens. Ik ben ondertussen door minder te eten, wel gezond te eten, ook met koolhydraten etc. en meer te bewegen in 5 maanden 12 kilo afgevallen. Je lichaam heeft gewoon de basisvoedingstoffen nodig, maar alles met mate.

Reacties zijn gesloten.