Patenten multinationals bedreigen kwaliteit en gezondheid groenten

Bron: Still, Youtube, Lubach
Bron: Still Uit Youtube, Lubach

Van alle groentezaden die wereldwijd gebruikt worden, komt meer dan een derde uit Nederland. Nederlandse bedrijven zijn marktleiders in het veredelen van rassen. Dat komt onder andere omdat wij hier in Nederland het zogenaamde kwekersrecht hebben. Hier komt echter een einde aan. Afgelopen week oordeelde het Europees Octrooibureau dat er patenten geheven mogen worden op groenten.

Kwekersrecht

Kwekersrecht houdt in dat kwekers zaden van andere kwekers vrij mogen gebruiken om mee te veredelen. Zo worden nieuwe rassen veredeld en ontdekt. In de Verenigde Staten, en binnenkort dus ook in Europa, kan ook patent worden aangevraagd op gewassen. Zembla noemde dit laatst in een uitzending ‘De Monstanto Methode‘. Dit patent verhindert dat er verder veredeld wordt met gewassen. Zembla, maar ook Lubach, uitten hun zorgen hierover. Lubach legt in het onderstaande filmpje uit waarom:

Het Europese Octrooibureau heeft reeds toezeggingen gedaan op de patenten. Staatssecretaris Dijksma van Landbouw heeft echter eerder deze maand aangegeven wat aan de wetgeving te willen veranderen omdat ze bang is dat een paar grote concerns zo te veel macht krijgen. Als Nederland voorzitter wordt van de Europese Unie zal ze initiatieven nemen om de wetgeving te veranderen vertelt ze in het tv-programma Zembla.

Lubach legde eerder al uit hoe het handelsverdrag TTIP met de Verenigde Staten, een groot gevaar kan zijn voor onze voedselvoorziening.

Bron: Lubach op Zondag

3 reacties op “Patenten multinationals bedreigen kwaliteit en gezondheid groenten”

 1. De deurstaat nu wagenwijd open voor Monsanto en GMO voedsel wij gaan nog meer vergif tot ons nemen wie kan ze tegenhouden zeker niet onze slapende Regering!

 2. Ook ik ben tegen de patentering van groente.
  Maar áls er dan werkelijk patentering mogelijk is, dan zou het op zijn minst zo moeten zijn, dat gepatenteerde groente wel alszodanig te herkennen is in de winkel.

 3. Weer een bedreiging van gezonde voeding.

  Daarom ben ik tegen octrooi toekenning op groenten

  En ben ik voor kwekersrecht!

  Doortje

Reacties zijn uitgeschakeld.