Slechts een handvol inkoopkantoren bepaalt wat Nederlandse consumenten eten

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft een serie overzichtelijke infographics uitgegeven met de titel ‘Nederland Verbeeld’. Veel feiten en cijfers over voedsel, vervoer en energie in Nederland worden op een manier weergegeven waardoor je in één oogopslag ziet wat er aan de hand is. Hoeveel CO2 alle Nederlanders in totaal uitstoten, hoeveel voedsel we met elkaar verspillen of wat er aan voedsel van ver wordt geïmporteerd; alles is uit te drukken in cijfertjes. Helaas zeggen deze droge cijfers de gemiddelde Nederlander niet zoveel. De kracht van beeld is vele malen groter dan die van het woord. Het rapport is al wat ouder (uitgegeven in 2012), maar nog steeds verrassend actueel.

Een opmerkelijke infographic die we er even uitlichten is die over de voedselketen, hoe eten van de teler uiteindelijk op ons bord komt. De voedselketen bestaat uit 65.000 boeren en tuinders, 16,7 miljoen consumenten en slechts 5 inkoopkantoren. De PBL merkt dan ook op dat deze inkoopkantoren het lastig maken voor tuinders om hun duurzame producten met hogere kostprijs aan de man te brengen. Het is moeilijk om die hogere kosten via de huidige markt terug te verdienen. Er is een omslag nodig van prijs naar kwaliteit, maar daarvoor zijn volgens het PBL nieuwe verkoopkanalen nodig, direct van telers naar consumenten:

Foto: pbl.nl
De macht in de Nederlandse voedselketen is sterk geconcentreerd. Foto: pbl.nl

Naast infographics over voedsel, zijn op de site van het Planbureau voor de Leefomgeving ook infographics te vinden over energie en vervoer. In jet PBL rapport vind je alle infographics bij elkaar.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Quiz: Test je kennis over voedselverspilling

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020