PBL: zonne-energie kan nog jaren explosief groeien zonder problemen voor elektriciteitsnet

Zonnepanelen Hebben De Toekomst. Foto: Mike Spasoff, Flickr
Zonnepanelen Hebben De Toekomst. Foto: Mike Spasoff, Flickr
Het totale vermogen van zonne-energie in Nederland is in 2013 gegroeid tot 0,7 gigawatt (GW). Dat vermogen gaat de komende jaren flink doorgroeien: in 2020 ligt er naar verwachting 4 GW vermogen aan zonne-energie in Nederland. Deze groei vormt nog lang geen probleem voor ons elektriciteitsnetwerk. De hoeveelheid zonne-energie kan doorgroeien tot 16GW voordat er maatregelen nodig zijn om overbelasting van het net te voorkomen op dagen met veel zon. Dit blijkt uit een rapport van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en DNV GL (voorheen KEMA), ‘Het potentieel van zonnestroom in de gebouwde omgeving van Nederland’ dat dinsdag is verschenen.

Omdat er tijdens zonrijke dagen een flinke piek kan ontstaan in de productie van zonne-energie, maken sommige mensen zich zorgen over de groei van zonnepanelen. De elektriciteitsnetwerken zouden moeten aangepast worden om deze piek op te kunnen vangen. Dit zou veel geld kosten en duurzame energie duurder maken. Uit het rapport van het PBL blijkt dat dit probleem meevalt. We kunnen nog 23x zoveel zonnepanelen neerleggen, voordat dit een probleem wordt met het huidige elektriciteitsnetwerk. De komende jaren kan het elektricteitsnetwerk geleidelijk aangepast worden om beter ingericht te zijn op de productie van duurzame stroom.

Uit het onderzoek van het PBL blijkt ook dat het potentieel aan zonne-energie dat op daken opgewekt kan worden nog lang niet bereikt is. Als het totale geschikte dakoppervlak van woningen en andere gebouwen volledig wordt gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen, levert dit bij de huidige stand van de techniek een opgesteld vermogen van 66 GW op. Dat is 94 keer het huidige opgestelde vermogen van 0,7 GW.

En dan hebben we het nog niet over de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen in weilanden of braakliggende terreinen. Kortom, niets staat de komende jaren een voortgaande groei van zonne-energie in de weg.

Bron: PBL

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Zelfstroom helpt iedereen aan zonnestroom en fors lagere energiekosten
Nog veel subsidie beschikbaar voor zakelijke zonne-energie projecten

Over de schrijver