Peak oil? Maakt niet uit: we hebben peak cars bereikt

Foto: Modomatic, Flickr

Er is nog steeds veel discussie of we het moment al bereikt hebben waarop de vraag naar olie de productie zal overtreffen, het zogenaamde peak oil. Temidden van dit debat beweert een transporteconoom aan de Oxford Universiteit nu dat peak cars al bereikt is in het Verenigd Koninkrijk. Volgens hem is het gebruik van de auto namelijk op zijn retour, althans in Engeland. Mensen gaan nu vaker lopen, fietsen en treinen. Wetenschappers hebben gecontstateerd dat zowel het aantal gereisde kilometers met de auto als het aantal autoritten is afgenomen sinds midden jaren ’90. Tegelijkertijd is het percentage 17-20 jarigen met een rijbewijs 12% gedaald; iets meer dan een derde van de jongeren heeft nu een rijbewijs in de UK.

Niemand weet precies wat de oorzaak is voor deze ontwikkeling. Benzine is duurder, Londen kent een congestieheffing, de prijzen voor verzekeringen stijgen en de economie is in recessie, maar gek genoeg zette de daling van het autogebruik al in voor de effecten van deze ontwikkelingen merkbaar waren.

Zou peak cars in Nederland ook al bereikt zijn?

Bron: Prospect

Lees ook:

Elektrisch rijden is schoon en goedkoop

Over de schrijver

5 reacties op “Peak oil? Maakt niet uit: we hebben peak cars bereikt”

  1. waterstof-auto's zijn de toekomst… elektrische auto's zonder het nadeel van lang wachten bij een oplader en met de groenste batterij die er is: water. Het wordt hoog tijd dat de oliemaatschappijen die patenten uit de kluis halen en ophouden om die ontwikkeling te vertragen. Stel je voor, een auto die loopt op waterstof. Het water wat daarbij wordt geproduceerd gaat door een condenser en wordt opgevangen. Bij een tankstation wordt die watertank geleegd en de waterstoftank gevuld. Daar wordt dan dmv zonneenergie het water weer omgezet in waterstof voor de volgende tanker.

    Een auto met een waterbatterij die loopt op zonneenergie, waarmee je 'gewoon' ouderwets gaat tanken, en die, dankzij een gesloten systeem, echt zero-emission heeft… Dat is de toekomst.

  2. Je zult binnen Nederland nooit Peak Cars bereiken als je grote delen van het land zo slecht bereikbaar houdt. En dat zal in de UK niet anders zijn en vermoedelijk nog erger, want NL is veel kleiner. Is het veel goedkoper worden van vluchten meegenomen in het onderzoek? Binnen NL is dat onzin, binnen de UK niet. Voor wat betreft elektrische auto's: het kan misschien een goed alternatief zijn op termijn, maar zo lang je op 1 accu maar 160 kilometer kunt rijden en daarna 4 tot 8 uur moet wachten is het absoluut niet aantrekkelijk om een elektrische auto te kopen voor de lange-afstandsrijder, die buiten het dichte Randstadnetwerk woont. En juist daar zijn de grootste besparingen in autogebruik te halen. Bovendien moet de elektriciteit worden opgewekt, en zolang dat met kolencentrales gebeurt gaat de winst die je maakt weer verloren aan de andere kant. Het autoprobleem is kortom voorlopig nog niet opgelost en ik heb helaas niet de verwachting dat dit spoedig zal gebeuren.

    1. Maar de meeste mensen hebben toch een 8 urige werkdag, voldoende tijd dus om dat bakkie weer op te laden. Voor de randstad werkt de combinatie trein en ov-fiets beter dan de auto, is mijn ervaring.

  3. Ook voor waterstof is stroom nodig. Een olieslaaf in de knel? Voor het opwekken van waterstof is een zwaar rijblik nodig en zeldzame delfstoffen.

    Bovendien gaan de huidige olieclubs hier stevig aan verdienen. Trein en tram rijden al 100 jaar elektrisch. Ga in de buurt van je werk wonen en ontloop de optocht. 😀

Reacties zijn uitgeschakeld.