Penalty? Niet naar de keeper kijken

Ivoorkust mag een penalty nemen. Foto: dustpuppy, Flickr
Ivoorkust mag een penalty nemen. Foto: dustpuppy, Flickr

Het Nederlandse volk siddert en beeft als Oranje penalty’s moet nemen. Vooral de penalty serie aan het eind van een wedstrijd is berucht. Nederland heeft op de laatste internationale toernooien bijna alle strafschopseries verloren. Gelukkig hebben onderzoekers nu uitgezocht wat dé truc is voor een succesvolle penalty: niet naar de keeper kijken.

Penaltysyndroom
Sinds het EK in 2000 lijdt het Nederlandse team aan een penalty syndroom. In de rampzalige halve finale tegen Italië miste Nederland in de wedstrijd 2 keer een penalty en ook de penalty reeks aan het eind werd verloren, waardoor Italië doorging naar de finale. Sindsdien lijkt Nederland geen penalty meer goed te kunnen schieten.

Eigenlijk is dat gek. Een penalty erin schieten lijkt namelijk makkelijk. Je staat vlak voor een enorm goal, waar alleen een keeper staat en je hebt alle ruimte om eens goed uit te halen. Waarom gaat het dan mis? Het is de psychologische druk. En juist daarom, zeggen onderzoekers, is het belangrijk om niet naar de keeper te kijken.

Onderzoek wijst uit: negeer de keeper

De psycholoog Greg Wood onderzocht waar voetbalspelers naar keken als ze een penalty namen. Het bleek dat veel spelers de neiging hadden om naar de keeper te kijken. Deze spelers waren minder succesvol in het raak schieten.

Volgens Wood hebben mensen een natuurlijke neiging om te kijken naar dingen in onze omgeving die ons bedreigen. En bij een penalty is de grootste bedreiging de keeper. Deze aandacht geeft de keeper de gelegenheid om de speler af te leiden.

De beste strategie voor een speler is dus te focussen op waar hij de bal erin gaat schieten en de keeper te negeren. Simpel, toch?

Bron: Reuters

Lees ook

Over de schrijver

5 reacties op “Penalty? Niet naar de keeper kijken”

  1. naar de bal zelf kijken helpt ook.. het goal loopt niet weg. dus in je hoofd weet je waar de palen staan waar je tussen moet schieten!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020