Dit is de perfecte jeans en hij komt uit de 3D-printer

Het is tijd voor een persoonlijke bekentenis: ik vind shoppen voor jeans een ramp. De meeste spijkerbroeken lijken niet gemaakt voor mijn lichaam en zitten te strak op de heupen of te los in de taille. En dan heb je nog de spijkerbroeken die in de winkel perfect zitten, maar na een week dragen niet meer zonder riem kunnen. Kortom: geen fan van het shoppen. Maar, net als de meeste Nederlanders, wel fan van een goed zittende duurzame spijkerbroek. Daarom ben ik ook zo nieuwsgierig naar deze perfecte jeans, die speciaal op maat gemaakt is en zo uit de 3D-printer rolt.  

Perfecte jeans

Bij Fashion for Good in Amsterdam kan je vanaf deze week jouw perfecte spijkerbroek laten opmeten. Met behulp van een bodyscan en een unieke 3D weeftechnologie kan jouw ideale denim op maat gemaakt worden, zonder onnodig afval en zonder gebruik van chemicaliën. Daarbij kan je ook nog eens de kleur van het stiksel van je jeans kiezen.

Denim Unspun

“Als je met lege handen de winkel uitloopt, omdat ze jouw maat niet hadden, is dat een gemiste kans voor de retail,” zegt Kevin Martin, medeoprichter van het bedrijf Unspun tegen Forbes Asia. “De industrie reageert hierop door nog meer maten aan te bieden, in de hoop dat er iets van jouw gading tussen zit. Maar daardoor ontstaat een hoop onverkochte voorraad en dat als afval wordt gezien.”

In Nederland alleen al worden jaarlijks 51 miljoen kledingstukken niet verkocht, die in de verbrandingsoven verdwijnen. Als kleding speciaal voor jou op maat gemaakt wordt, zit jij niet met een kast vol ongedragen kleding (omdat het allemaal toch net niet lekker past) en maken bedrijven alleen wat er ook daadwerkelijk verkocht wordt. “Op die manier lever je een beter product aan de klant en ben je tegelijkertijd bezig met het verminderen van afval en transportkosten.” Lang leve de 3D geprinte spijkerbroek dus.

Nederlandse startup Ziel

Overigens is Unspun niet het enige kledingmerk dat met de 3D printer aan de slag gaat. De Nederlandse Marleen Vogelaar haalde 4 miljoen euro op met haar startup Ziel. Ziel ontwikkelt een platform om kleding on demand en lokaal te maken om zo de overproductie in de mode-industrie tegen te gaan. Met behulp van 3D printen wil Vogelaar de eerste on demand kledingfabriek van Europa openen in Noord-Groningen. Ziel richt zich op het maken van modieuze sportkleding.

Wat vind jij van het idee van op maat gemaakte kleding uit de 3D-printer? Lossen we hiermee de overproductie in de mode op? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Over de schrijver

5 gedachten over “Dit is de perfecte jeans en hij komt uit de 3D-printer”

  1. Ik denk niet dat hiermee de overproductie zal worden opgelost. Wel zal dit soort jeans minder vervuilend zijn neem ik aan. Aan de andere kant: als over enkele jaren alle kleding met de printer wordt gemaakt verliezen duizenden of miljoenen kledingmakers in het Zuiden hun inkomen.

  2. Lijkt mij een uitstekende oplossing. Ik ben te lang voor de kleine maat, die ik qua lichaamsbouw nodig heb. Ik wil graag een broek aansluitend op de heupen, maar vanaf het bovenbeen een wijdere pijp.
    Prijstechnisch zie ik helemaal niets staan.

    1. Of we hier de overproductie in de mode mee oplossen? Ik geloof niet in 1 oplossing voor àlles.
      Maar het is zeker een heel mooi idee en dit soort initiatieven dragen zeker bij!

Reacties zijn gesloten.