Ineens dook het overal op: peterselie als ingrediënt van gezonde plantaardige recepten die ik online vond. Net als zoete aardappel, quinoa, gember en limoen trouwens, maar dat bewaar ik voor een andere keer. Want peterselie is misschien wel het meest ondergewaardeerde bosje kruiden wat we hebben. Het komt ‘gewoon’ van Hollandse bodem, we kennen het al uit grootmoeders tijd en we gebruiken het vooral als garnering. Of althans, dat deed ik tot voor kort. Maar dit bosje groen verdient een prominentere plek in je keuken. Dit is waarom.
Het verschil tussen platte en krulpeterselie
Er zijn twee soorten peterselie. Deze week hoorde ik een man in gesprek met een verkoopster van de biowinkel: hij wilde platte peterselie, want dat was mooier en lekkerder. De verkoopster was het met hem eens. Ze staarden naar de twee bosjes die hij omhooghield, want welke was nou peterselie en welke was nou koriander. Ik zou zeggen: proeven. Maar zover gingen ze niet. De verkoopster schudde meelevend haar hoofd en bevestigde dat het moeilijk te zien was, maar dat rechts toch echt de peterselie was.
Wat is het verschil tussen platte en krulpeterselie, behalve dan dat plat misschien iets meer als koriander oogt? De platte peterselie (ook wel bladpeterselie genoemd) heeft een iets hoger watergehalte, ruikt iets sterker omdat er meer oliën in zitten en kent een net iets pittiger smaak. Oorspronkelijk komt de platte variant uit landen rondom de Middellandse zee, maar tegenwoordig groeit het – net als zoveel planten, groenten en kruiden – ook gewoon hier. Platte peterselie wordt vaak gebruikt als smaakmaker (pas op het laatste moment aan een gerecht toevoegen, anders verliest het z’n aroma’s), terwijl de krul variant meer als garnering wordt gebruikt op bijvoorbeeld een soepje. Deze heeft een veel mildere smaak en drogere structuur. Je kan peterselie het beste rauw eten (in een salade is het ook heerlijk), maar je kan het ook als theedrinken of in je smoothie verwerken.
Gezondheidsvoordelen peterselie
Qua eigenschappen lijken krul- en platte peterselie heel erg op elkaar: ze zijn beiden rijk aan calcium, kalium, vitamine A, C, K, foliumzuur en ijzer. Daarbij telt het bladgroen natuurlijk ook gewoon mee voor de nodige hoeveelheid groente die je dagelijks binnen wilt krijgen. We zetten de voordelen van het eten van peterselie (krul of plat) voor je op een rij.
1.Sterke botten
Als vegan en vrouw van een bepaalde leeftijd (in de pre/peri menopauze) zijn sterke botten ineens een thema. Misschien dat peterselie daarom steeds vaker in mijn boodschappenmandje belandt. De grote hoeveelheid vitamine K zorgt er namelijk voor dat calcium makkelijker opgenomen wordt. Daarnaast helpt het met het aanmaken van eiwitten in je botten en kan het helpen bij het voorkomen van osteoporose en/of botbreuken. Slechts 30 gram peterselie is al genoeg om de ADH aan vitamine K binnen te krijgen.
2.Een boost voor je immuunsysteem
Meestal grijpen we naar sinaasappels en kiwi’s als we wat extra vitamine C willen hebben en hoewel deze inderdaad rijk zijn aan vitamine C zit er in peterselie meer dan in bijvoorbeeld Kiwi. Vitamine C zorgt ervoor dat het immuunsysteem een boost krijgt en virussen worden afgeremd. Het zorgt er ook voor dat ijzer beter wordt opgenomen en is goed voor de vorming en het herstel van bindweefsel. Andere vitamine C-boosters zijn: paprika, zwarte bessen, spruitjes, boerenkool, kiwi, aardbeien, peulen, rode kool, olijven, spinazie en waterkers (bron: a healthy life)
3. Rijk aan ijzer
Net als alle (donker)groene bladgroente is ook peterselie rijk aan ijzer. De vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer ook nog eens makkelijker wordt opgenomen (let op: thee en koffie zorgt er juist weer voor dat ijzer minder makkelijk wordt opgenomen, dus zorg dat er 2 uur tussen zit). IJzerrijk eten kan helpen tegen vermoeidheid.
4. Vochtafdrijvend en tegen nierstenen
Peterselie heeft (net als Kamille) een licht vochtafdrijvend effect en stimuleert het lijf om afvalstoffen af te voeren. Peterseliethee kan in combinatie met (ongezoete) cranberry sap helpen bij urinewegproblemen. Het schijnt ook tegen nierstenen te helpen, heb ik uit eerste hand. Hiervoor werkt peterseliethee het beste: schenk kokend water over een paar verse takken (met blaadjes), laat het 5 minuten intrekken en zeef het daarna zodat je alleen de thee overhoudt. Je kan natuurlijk ook kant-en-klare thee kopen als je dat makkelijker vindt.
5. Sterk haar
Over peterseliethee gesproken: dit oerkruid schijnt ook goed te werken om je haar te verstevigen. Neem hiervoor een hele bos peterselie, giet hier een liter kokend water over, laat het een kwartier intrekken (en afkoelen), was je haar en spoel het na met dit speciaal gebrouwen water. Ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd, maar als jij hier wel ervaring mee hebt, deel dan vooral je ervaringen door hieronder een reactie achter te laten.
6. Een frisse adem
Dit is echt een tip uit grootmoeders tijd, maar het kauwen op peterselie helpt echt om een frisse adem te krijgen. Er zit namelijk chlorofyl in en dat heeft een antibacteriële werking. Natuurlijk moet je ook gewoon je tanden blijven poetsen, maar even wat peterselie kauwen helpt tegen de slechte bacteriën in je mond (die zorgen voor een vervelende smaak en/of ruikende adem). Peterselie heeft trouwens ook de eigenschap om de geur van knoflook te neutraliseren, goed om te weten.
7.Ontstekingsremmend en tegen geheugenverlies
Peterselie bevat ook ontstekingsremmende eigenschappen. Er is zelfs een studie die laat zien dat een dieet met veel luteoline (een antioxidant die in peterselie zit) leeftijd gerelateerde ontstekingen in de hersenen tegenging en dat dezelfde stof het geheugen verbeterde. Althans bij oude muizen, dus of dat 1 op 1 ook zo bij mensen werkt is dan natuurlijk maar weer de vraag. Luteoline schijnt ook te helpen bij het tegengaan van andere ontstekingen in het lijf.
Bonus: het helpt bij afvallen
Peterselie werkt niet alleen vochtafdrijvend (wat fijn is als je veel vocht vasthoudt), maar schijnt ook de bloedsuikerspiegel te verlagen (wat helpt tegen diabetes) en te helpen bij het verbranden van koolhydraten. Bovendien zou het zuiveren van de nieren (waar peterselie bij helpt) voor een platte buik zorgen. Zelf ben ik niet zo bezig met afvallen en wil ik gewoon vooral gezond eten en me fit voelen, maar dit zelf gebrouwen drankje schijnt wonderen te doen als je wel wilt afvallen:
- 100 gram verse peterselie
- 2 komkommers
- het sap van 1 uitgeperste citroen
- 2 eetlepels verse gember
- 3 el Aloë Vera sap
- 1 glas water
Pureer het geheel en drink dit drankje ’s ochtends bij het ontbijt en een half uurtje voor het slapengaan, is het advies. Als iemand hier ervaring mee heeft, horen we graag wat je ervaringen zijn. Je kan hieronder een reactie achterlaten.