Zonnestroom die je niet direct verbruikt, kun je terugleveren aan het openbare net, bijvoorbeeld als je op een zonnige dag niet thuis bent. Kom je op een ander moment stroom tekort, dan mag je dezelfde hoeveelheid zonnestroom weer uit het net halen. Dit is natuurlijk niet exact dezelfde stroom, maar je kunt het zien als tijdelijke opslag.
Stroom die je teruglevert, is nu evenveel waard als stroom die je verbruikt. Bij het berekenen van je jaarverbruik wordt stroom die je aan het net teruglevert afgetrokken van stroom die je aan het net onttrekt. Dit wordt salderen genoemd. Voor het gebruik van het openbare net betaalt iedere Nederlander een vast bedrag per jaar, het zogenaamde capaciteitstarief.
Je betaalt toch ook geen belasting op zelf geteelde groenten?!
Minister Kamp wil nu zonnestroom die je opwekt met panelen op je dak apart belasten. Jacques van Seeters, directeur ZonplusStroom: “Wij vinden dat een vreemd idee en willen dat voorkomen. Het is toch te gek voor woorden dat je over stroom die je zelf duurzaam produceert belasting moet betalen? En dat terwijl wij ver achter lopen op onze klimaatdoelstellingen. Zo zijn mensen die bereid zijn om te investeren de dupe.”
ZonplusStroom heeft een onderzoek uitgevoerd onder 1045 zonnepanelenbezitters om te bepalen hoeveel belasting zij extra gaan betalen als de nieuwe wet van kracht wordt. Gemiddeld heeft een zonnepaneelbezitter 10 panelen en wordt 65% van de opgewekte stroom tijdelijk terug geleverd aan het net. Nu kan de prijs van opgewekte stroom volledig verrekend worden met het verbruik. De prijs van stroom bestaat uit energiebelasting (0,149 euro) en de energieprijs (0,071 euro). In de toekomst mag de component energiebelasting niet meer of niet meer volledig verrekend worden. Alleen de energieprijs wordt terug verkregen. Als de energiebelasting volledig doorgerekend wordt, betaalt een gemiddelde zonnepaneelbezitter per jaar €205,94,- extra. Dit kan oplopen tot maximaal € 316,84,- per jaar.
Beslissing over belasting op zelf opgewekte zonnestroom in 2017
“Minister Kamp heeft aangekondigd dat in hij in 2017 een beslissing wil nemen. Uiterlijk in 2017 zullen er ook nieuwe verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer. Het is deze nieuwe Tweede Kamer die het besluit neemt. Het komend jaar zullen alle politieke partijen hun partij-programma’s gaan maken. We moeten nu zorgen dat in alle verkiezingsprogramma’s een verbod op het heffen van belasting op zelf opgewekte zonnestroom komt te staan!”
Lees ook: Vereniging Eigen Huis op de bres voor salderen zonnepanelen
36 gedachten over “Petitie: géén belasting op zelf opgewekte zonnestroom”
Beste hr. Kamp,
Zullen we in 2016 met elkaar afspreken dat
we weer gewoon gaan nadenken en niet meer van die rare proefballonnen oplaten? Dat werkt alleen maar frustrerend en dat is niet iets wat we nu kunnen gebruiken, toch?
Met vriendelijke groet,
Liset ‘t Hart
Reacties zijn gesloten.