Petitie statiegeld op kleine PET-flesjes: eenmalig is schandalig

Plastic Soup Surfer Bram Hoogendijk stak de Noordzee over op een draagvleugel kitesurfboard gebouwd van zwerf PET-flesjes. Hiermee vroeg hij aandacht voor plastic afval in zee. Hij wil dat er statiegeld op kleine PET-flesjes komt om meer troep te voorkomen.
Volgens Bram Hoogendijk komen er maar liefst 80% minder zwerf PET-flesjes als we hiervoor statiegeld invoeren. Bovendien zorgt het er voor dat we van PET-flesjes opnieuw PET-flesjes maken, zodat we minder olie nodig hebben.
„Statiegeld op kleine PET-flesjes is een effectieve manier om het gedrag van mensen te veranderen”, zegt Bram Hoogendijk. „We kunnen mensen bewust maken van de gevaren van plastic afval. Statiegeld zorgt bovendien dat het statiegeldsysteem goedkoper wordt, want supermarkten kunnen een zogenaamde handeling fee krijgen.”
Volgens de plastic soup surfer is het in Scandinavische landen en Duitsland al heel gewoon om te werken met statiegeld op kleine PET-flesjes. In San Francisco zijn PET waterflesjes zelfs helemaal verboden.
Hoogendijk wil nu zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om zijn voorstel tot uitbreiding van statiegeld behandeld te krijgen in de Tweede Kamer. Je kunt de petitie hier tekenen.
“En neem nu alvast je eigen herbruikbare fles mee”, adviseert hij. “Doe het voor de zee, want eenmalig is schandalig.”

Over de schrijver

5 gedachten over “Petitie statiegeld op kleine PET-flesjes: eenmalig is schandalig”

  1. We hebben inmiddels wel bewezen dat we niet kunnen omgaan met de vrijheid om lege flesjes zelf in de afvalbak thuis (of onderweg) te stoppen. Resultaat; het afval vliegt ons om de oren. Dus dan maar de minder populaire maatregel; kom maar snel op met dat statiegeld. Liefst ook op blikjes en sappakjes…

Reacties zijn gesloten.