Vergeet Samsung en Apple, Phonebloks is echt duurzaam

Phonebloks
Bron: Phonebloks
Elk jaar gooien we miljoenen electronische apparaten weg, omdat ze te oud worden of versleten raken. Maar meestal hoeft slechts één onderdeel vervangen te worden. Toch gooien we het hele apparaat weg, omdat electronica simpelweg niet gemaakt is om lang mee te gaan. Hierdoor is e-afval een van de snelstgroeiende afvalbergen, voornamelijk veroorzaakt door oude telefoons.
Tot zover het slechte nieuws. Want we kunnen er iets aan doen. Als we massaal kiezen voor een nieuw type telefoon, Phonebloks, die bestaat uit zogenaamde uitneembare telefoonblokken. Alle blokken zijn verbonden met een basisblad dat het hele apparaat verbindt. Door te werken met uitneembare blokken hoef je niet de hele telefoon te vervangen als er iets niet meer werkt. Als je telefoon bijvoorbeeld trager wordt, hoef je alleen het blok te vervangen dat de snelheid bepaalt. Of als je venster breekt, vervang je het gewoon door een nieuwe.
Nog een groot voordeel van dit type telefoon: je kunt de telefoon helemaal personaliseren. Maak je bijvoorbeeld veel gebruik van online services, dan kun je jouw geheugenblok vervangen door een grotere batterij. Ben je juist dol op fotograferen, dan installeer je een grotere camera.
Phonebloks wordt gebouwd op een open platform door bedrijven die er samen naar streven om de beste telefoon ter wereld te maken. Om Phonebloks werkelijkheid te maken zijn er veel ontwikkelaars, ondernemers, onderzoekers en andere professionals nodig. Die komen alleen in actie als massa’s mensen zich uitspreken voor een telefoon die langer meegaat. Daarom begint de organisatie achter Phonebloks een zogenaamde Crowdspeak actie, waarvoor ze jouw stem vragen. Met jouw bereik op sociale media. Het idee is om zoveel mogelijk mensen te verzamelen die zich op 29 oktober allemaal tegelijkertijd uitspreken voor een telefoon die ‘built to last’ is.
Leen jij jouw stem? Bezoek www.phonebloks.com.

Over de schrijver

6 reacties op “Vergeet Samsung en Apple, Phonebloks is echt duurzaam”

  1. Pingback: Revolutionaire "lego-telefoon" komt in 2015 op de markt - hetkanWel.nl

  2. Pingback: Apple's 5 miljard dollar dure 'ruimteschip' mogelijk "groenste gebouw ter wereld" » hetkanWel.nl

  3. Lijkt me een prachtig idee, ben benieuwd of het net zo goed uitgewerkt wordt als dat ze laten lijken. Voor de liefhebbers, ik heb een artikel op submits.nl geplaatst met wat meer technische informatie.

  4. Ik denk leuk idee maar
    • Produceren van deze onderdelen/telefoon verbruikt meer grondstoffen
    • gebruik van de telefoon zal meer stroom consumeren

Reacties zijn uitgeschakeld.