Piano leren spelen? Slik gewoon een pilletje

Stel: er is een veilige pil om sneller piano te leren spelen. Zou je die geven aan je kinderen?

Het Amerikaanse magazine Reason laat zien hoe we onze prestaties op praktisch elk terrein stevig kunnen opschroeven, als we maar het juiste pilletje slikken. De farmaceutische industrie kan nu al veel, en de ontwikkelingen gaan steeds sneller.

Dit brengt interessante opvoedkundige vragen met zich mee. Je dochter heeft belangrijke examens en kinderen om haar heen presteren beter met een pilletje. Zij wil dat ook, vind je dat goed?

Een interessante poll ging bijvoorbeeld over een veilige pil waardoor je beter piano kan leren spelen. Maar liefst 50% van de respondenten zou deze pil probleemloos aanbieden aan zijn kinderen, terwijl de andere helft vond dat het goed is voor de karakterontwikkeling van het kind als het moet doorzetten om het pianospel onder de knie te krijgen.

Volgens mij hoor ik bij die laatste groep. Ik slik wel eens een aspirientje of een vitamine C tablet, maar dit gaat heel ver. Zou jij de pil geven?

Link:
Voor alles is een pilletje: binnenkort bij jou in de supermarkt

Over de schrijver

10 reacties op “Piano leren spelen? Slik gewoon een pilletje”

  1. Als je echt van piano houdt kost oefenen geen moeite. Medicatie kan de concentratie bevorderen en stel dan nog zelfs de motoriek, (alhoewel ik dit ten zeerste betwijfel) muzikaliteit moet al heel vroeg ontwikkelt worden door prikkels in de kindertijd. Kinderen die veel cultuur hebben opgedaan in hun jeugd zijn als volwassenen daar meer vatbaar voor. Jong geleerd is oud gedaan eigenlijk. Ik ben nu 25 en volg sinds oktober pianolessen in de plaatselijke muziekacademie. Nu zit ik halverwege hervé-pouillard 2 de jaar boek en ik voel dat omwille van mijn leeftijd de motoriek minder is als bij een kind. Maar luisteren naar wat je doet en een half uurtje ‘s morgens en ‘s avonds spelen brengt veel meer op dan welk middeltje ook. En het gaag doen natuurlijk dat is de beste motivatie.

  2. heeft iemand van jullie wel eens ‘The corrections’ gelezen van Jonathan Franzen? Erg onderhoudende roman waarin dit probleem uitgebreid aan de orde komt (alleen gaat het daar meer over volwassenen en bejaarden). Niet voor de preutsen onder ons overigens

  3. Als er geen bijwerkingen aan zitten zou ik het zelf wel een keer willen uitproberen. Kan ik eindelijk alle deuntjes spelen die er in m’n hoofd zitten en waarvan ik me afvraag of ze überhaubt bestaan…

  4. “gelukkig” heeft bijna elke pil wel een bijwerking, waardoor de afweging wat makkelijker wordt. Als je van het piano pilletje ook flaporen zou krijgen?

  5. Het gaat inderdaad vreselijk ver. Toch is het een moeilijker dilemma dan het op het eerste gezicht lijkt. Je geeft je kind ook een injectie om niet ziek te worden en dat vinden we wel normaal. En daar hangt het mee samen: met de definitie van wat we met zijn allen als normaal definiëren. Als alle andere kinderen wel enorm goed piano spelen, voetballen en wiskundige problemen oplossen door een pilletje en mijn dochter niet, wat betekent dat dan voor haar en voor haar sociale ontwikkeling? Wij willen ons kind toch ook niet grootbrengen als outcast. Maar wel met een gezonde kijk op de wereld en met autonomie, moed en karakter om zelf grenzen te verleggen.

Reacties zijn uitgeschakeld.