Pijnacker betaalt voor troep van burgers

Foto: Ryck

Sinds september kunnen burgers in Pijnacker geld verdienen met afval. Inwoners kunnen plastic, textiel, papier en overtollige apparaten inleveren. Voor iedere kilo plastic en textiel krijgen ze 25 cent. Papier en klein witgoed levert vijf cent per kilo op. Een gemiddeld gezin kan zo met afval scheiden 75 tot 100 euro per jaar verdienen, becijferde Jørgen van Rijn, die de afval inzamelt met zijn bedrijf Ryck. ‘Afval is niet waardeloos, maar waardevol’, zegt Van Rijn.

Geld verdienen met afval lijkt een trend te worden. In Eindhoven bestaan ook plannen om van afval een inkomstenbron te maken.
In de gemeente Pijnacker-Nootdorp (49.000 inwoners) staan al vijf inzamelpunten.

De inleverpunten doen er alles aan om niet met afval te worden geassocieerd. ‘We wilden een hele andere uitstraling dan een milieustraat’, zegt Van Rijn. Zo zijn de vloeren van de gebouwen waar de inzameling plaatsvindt van hout en zijn de muren beplakt met foto’s van een levensgroot bos.

Na een maand hebben drieduizend huishoudens 126.000 kilogram plastic, textiel, papier en kleine elektrische apparaten ingeleverd. Over een half jaar gaat de vuilophaaldienst van Pijnacker meten of dit initiatief ervoor zorgt dat er minder waardevolle grondstoffen in de reguliere ophaalwagens van de gemeente verdwijnen. Bij succes volgen mogelijk andere gemeentes. Van Rijn is enthousiast: ‘De afvalstroom wordt minder, omdat afval geld oplevert. We koppelen duurzaamheid aan de portemonnee.’ | Door Mark van Baal

Foto: Ryck

Meer lezen?

Laat niet als dank…

Prachtig plastic

Van afval naar overschot

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020