Kuyichi lokt klanten naar de Wallen: “Pijpen, 10 euro”

Deposit Denim
Foto: Jerome De Lint

Met het password ‘pijpen 10 euro’ werd ik naar de Amsterdamse wallen gelokt. Trek een versleten jeans aan, stond erbij op de uitnodiging. Dit was een feestje waar je bij moest zijn…
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Voorverkoop fairphone gestart, orders stromen binnen
Foute kleding in de winkels? Deze 5 modemerken kun je wel vertrouwen
Met deze ludieke actie lanceerde het jeansmerk Kuyichi gisteren hun nieuwe concept Deposit Denim. De eerste gesloten cirkel voor recycling van spijkerbroeken.
Gesloten cirkel
De gesloten cirkel betekent dat na het levenseinde in huidige vorm, je spijkerbroek niet wordt afgedankt en in de vuilverbrandingsoven belandt, maar dat alle materialen in circulatie blijven.
Het werkt zo: Als je een oude jeans inlevert, wordt die gerecycled. De pijpen worden eraf geknipt en vermalen tot vezels die ze kunnen herweven tot nieuwe stof. Van deze stof worden nieuwe jeans gemaakt. Het shortje dat overblijft zonder pijpen, wordt weer als shortje doorverkocht. De winst daarvan gaat naar een goed doel.
Waterslurpers
Waarom nieuwe stof weven van oude vezels, zou je misschien denken. Nou omdat voor de productie van één nieuwe spijkerbroek 3500 liter water nodig is! Weet je hoeveel kopjes thee je daarvan kan zetten?
De katoenteelt verbruikt enorme hoeveelheden water. En deze katoenteelt heeft er onder andere toe bijgedragen dat van het Aralmeer -ooit een van de grootste zoetwater meren op aarde- nog maar één vijfde van de oppervlakte is overgebleven.
Win-win
Mooi dit soort acties: recycling, minder water verspilling, goede doelen, maar what’s in it for me? Waarom zou ik afstand doen van mijn oude lievelingsbroek?
Behalve dat die tot op de draad versleten is en mijn moeder laatst hoofdschuddend vroeg ‘kind heb je niet wat zonder gaten om aan te trekken’; komt Kuyichi nu met een echt goede reden. Voor elke broek die je inlevert, krijg je 10 euro korting op de aanschaf van een nieuwe Kuyichi spijkerbroek.
En dit ‘statiegeld’ krijg je niet alleen voor een oude Kuyichi spijkerbroek maar voor ieder ander merk dat je inlevert bij Deposit Denim Kuyichi retailers. Deze voorlopers in duurzaamheid, die ooit als eersten starten met het maken van organic en fairtrade spijkerbroeken en andere merken inspireerden om ook schonere jeans te maken, blinken nu wederom uit door niet alleen het eigen merk maar alle spijkerbroeken een tweede leven te gunnen.
Kijk hier waar je broek kan inleveren.
Deposit Denim
 

Over de schrijver

2 gedachten over “Kuyichi lokt klanten naar de Wallen: “Pijpen, 10 euro””

  1. Pingback: Na jeans en truien kun je nu ook tassen leasen » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Aandeel duurzaam katoen naar 15,8% » hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.