Piloot wil 17.000 km vliegen op plastic afval

Lauren Tucker Photography, Flickr.com
Lauren Tucker Photography, Flickr.com

De Australische piloot Jeremy Rowsell wil met zijn vliegtuig bijna 17.000 kilometer afleggen op uitsluitend plastic afval. Zijn “Wings of Waste”-vliegtuig zal van Sydney naar Londen vliegen en hierbij ook Azië, het Midden-Oosten en Europa aandoen. Het is de bedoeling dat de gebruikte brandstof alleen gemaakt is van plastic afval dat normaal gesproken op de afvalhoop terecht zou komen, zoals plastic tasjes.

Van plastic naar diesel

Om aan voldoende brandstof te komen, wordt plastic afval vervoerd naar het Ierse bedrijf Cynar plc. Daar wordt het omgezet in diesel die geschikt is voor het gebruik in vliegtuigen. Het plastic wordt voorzichtig verhit, zonder dat hierbij zuurstof aanwezig is. Dit proces verandert het plastic in een vorm van petroleum. Helemaal schoon is het niet; bij de verbranding van de brandstof worden nog steeds gassen uitgestoten. Die zijn echter wel weer iets schoner dan de gebruikelijke brandstoffen.

Teruggeven

Met zijn stunt hoopt Rowsell er meer mensen van te overtuigen dat het belangrijk is om op een andere manier met afval om te gaan én om iets terug te doen voor de wereld. Nu komt het vaak op plaatsen terecht waar het voor veel dierenleed zorgt, zoals in de zee: “Je kijkt naar de troep in de Stille Zuidzee en je ziet wat het doet. Ik doe dit omdat ik geloof dat we vast komen te zitten als we niet iets terug gaan doen voor de aarde.”

Bron: Inhabitat.com

Lees ook:

Van boot tot urban duurzaamheidsproject

We hadden bijna in een ijstijd moeten zitten

Ecover ontwerpt verpakking gemaakt van plastic afval uit zee

1 reactie op “Piloot wil 17.000 km vliegen op plastic afval”

Reacties zijn uitgeschakeld.