Pinokkio’s neus blijkt echt te bestaan

Bron: Express Monorail (Flickr.com)

Het sprookje van Pinokkio, het houten jongetje dat een lange neus krijgt als hij liegt, blijkt niet zomaar een verhaal. Nieuw onderzoek suggereert dat als mens een leugen verteld, een soortgelijk effect volgt. De temperatuur rond de neus stijgt dan namelijk.
Psychologen van de Universiteit van het Spaanse Granada onderzochten het effect van mentale toestanden op diverse lichaamsdelen. Zij ontdekten dat het gebied rond de neus en bij de binnenkant van de ogen opwarmt als men liegt. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat bij een aanzienlijke mentale inspanning de gezichtstemperatuur daalt.
Thermografie
Tijdens het onderzoek werd gebruik gemaakt van thermografie. Met speciaal aangepaste camera’s met infraroodstraling werden beelden geproduceerd op basis van de warmte van een object. Met dit onderzoek is aangetoond dat de temperatuur van de mens samenhangt met onze fysieke, mentale en emotionele toestand.
Professor Salazar stelt dat het thermisch patroon van elk mens anders is, daarom laat een thermogram zien wat een mens denkt en voelt. De resultaten van dit onderzoek kunnen van belang zijn bij het vaststellen van diverse ziektebeelden. Een neurologische ziekte, zoals multiple sclerose, kan bijvoorbeeld worden aangetoond. Bij dergelijke ziektes werkt de temperatuur in het lichaam dan niet goed. Thermografie kan ook worden toegepast om patronen in lichaamsvet te ontdekken, wat geholpen kan worden bij het beoordelen van bijvoorbeeld een anorexia-patient.
Bron: Daily Mail
Lees ook
Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen
Amsterdamse ‘tuigdorpen’ halen internationale pers
Investeren in windenergie levert veel banen op