Pizzatent geeft duizenden pizza’s weg aan daklozen

Foto: @Mishybell
Foto: @Mishybell
Philadelphia is de armste grote stad in Amerika. Duizenden volwassenen en kinderen moeten zien rond te komen van inkomens ver beneden de armoedegrens. Het aantal daklozen neemt dan ook sterk toe. In die stad met zoveel sociale ellende, bezocht een klant onlangs Rosa’s Fresh Pizza. Hij veranderde de situatie van veel daklozen met een dollar en een geeltje.

In Rosa’s Fresh Pizza kun je New York-style pizza’s kopen. Tot zo ver niets bijzonders, een pizzatent als veel anderen. Maar met één belangrijk verschil: Rosa’s Fresh Pizza werkt met een ‚pay it forward’-systeem. Klanten kunnen voor $1,- pizzapunten vooruit bestellen voor daklozen. Via een geeltje (stick it-notes) op de muur kunnen de pizzapunten vervolgens worden ingelost. De stickies zijn een soort tegoedbonnen voor pizzapunten.

Eigenaar Mason Wartman vertelt hoe het pay it forward-systeem begon. ‘Er kwam een man binnen die vroeg of daklozen wel eens tekort kwamen voor een stuk pizza. Hij bood aan om een stuk pizza vooruit te kopen voor de eerstvolgende dakloze. Hij gaf een dollar, ik prikte een geeltje aan de muur achter de kassa en vertelde meer mensen over de actie. De volgende dag kwam een dakloze binnen met maar $0,65 op zak. We vertelden dat hij het wisselgeld mocht houden en dat iemand al een pizzapunt voor hem betaald had.’

Meer personeel nodig

Het bleef niet bij die ene keer. Veel klanten die hoorden over de actie volgden het voorbeeld van de onbekende klant. De actie nam helemaal een hoge vlucht toen de website Upworthy er over schreef. Inmiddels heeft Rosa’s Fresh Pizza al meer dan 23.000 pizzapunten aan daklozen kunnen geven. De pizzatent heeft zo’n sterke groei in klandizie dat er extra personeel nodig is. Geheel in de geest van het systeem werft Mason Wartman nieuwe medewerkers via een arbeidsbemiddelingsbureau voor daklozen.

Over de schrijver