Plaats waar Jezus gedoopt werd gaat dicht: het water is te vuil

2944786808 C7B5F3C82F
Foto: Jawcey, Flickr

Is dan niets meer heilig? De plaats waar Jezus 2000 jaar geleden gedoopt werd, aan de rivier de Jordaan in Israël, moet waarschijnlijk dicht. Tot op de dag van vandaag volgen veel gelovigen Jezus voorbeeld en laten zich op dezelfde plek dopen. Maar de Jordaan is een “open riool” geworden. Mogelijk zal de rivier volgend jaar zelfs helemaal droog vallen.

Heilige plek vervuild
De doop is een van de belangrijkste rituelen van het christelijke geloof. Veel christenen in Nederland laten zich in een kerk dopen, vaak met slechts een handje water. Maar Jezus zelf werd gedoopt in de Jordaan, 2000 jaar geleden. De plaats waar dat waarschijnlijk gebeurde, is nu voor veel gelovigen een heilige plaats. Elk jaar komen er 100.000 bezoekers. Sommigen laten zich daar ook dopen.

De Jordaan, vroeger een flinke rivier, is tegenwoordig niet veel meer dan een kleine stroom. En door afvallozingen wordt het steeds viezer en zelfs gevaarlijk om in de rivier gedoopt te worden. De Israëlische overheid overweegt nu om de locatie te sluiten.

Water basis voor samenwerking
Veel van het rivierwater wordt in de bovenloop van de Jordaan afgetapt, om te gebruiken voor landbouw en als drinkwater. Tegen de tijd dat de rivier de doopplaats bereikt, stroomt er nog maar weinig water. En het meeste is afkomstig van het riool uit de nabijgelegen stad Jericho. Volgens schattingen stroomde er vroeger zo’n 1300 miljoen kubieke meter water door de rivier. Nu is dat nog maar 20 tot 30 miljoen.

Toch is het waterbeheer een van de weinige successen in de regio. De landen rondom de Jordaan — Israël, Palestina, Syrië, Jordanië — hebben ondanks hun regelmatige conflicten op dit vlak redelijk samengewerkt en het beschikbare water verdeeld. Mogelijk zal het gebrek aan water deze samenwerking verder stimuleren. Want hoe minder er is, hoe noodzakelijker de samenwerking nodig zal zijn.

Bron: Jerusalem Post en Discovery News

Lees ook
Zoek mee naar de groene pc

School bestrijd misdaad met beter eten

5 tips: bespaar meer dan €500 op energie

Over de schrijver

5 reacties op “Plaats waar Jezus gedoopt werd gaat dicht: het water is te vuil”

 1. Enter your comments here…

  Goh, ik dacht toch echt dat de doopplaats van Jezus in Jordanie lag en nog steeds ligt.

  De rivier de Jordaan stroomt echt in Jordanie en niet in Israel en ontspringt in Syrie, Libanon en Palestina. Israel tapt het water af voor eigen gebruik voor de illegale bezettingen door de kolonisten in de Negevwoestijn en is ook mede verantwoordelijk dat de Dode Zee steeds verder krimpt. Over pakweg 25 jaar is er geen Dode Zee meer.

  Dit artikel staat vol met onjuistheden. Het zou beter zijn om de bronnen te checken en niet klakkeloos overnemen.

  1. kolonisten in de Negevwoestijn? Dit is feitelijk onjuist. De Negevwoestijn hoort feitelijk bij Israel, ook volgens het UN-besluit in 1948. Dus echt legaal. Je bedoelde dus de inwoners van de Negevwoestijn…

   De Jordaan ontspringt in Syrie, iets kan maar op een plek ontspringen, niet op drie plekken, dit terzijde,
   Hij stroomt vervolgens wel Israel binnen via het noorden.

   Ten derde, Israel is niet verantwoordelijk voor het verdrogen van de Dode Zee, dat is nog altijd onze lieve Heer die maar geen regen wil sturen in dat gedeelte van de wereld.
   met Uw afsluitende zin over de onjuistheden zou ik toch maar eerst eens naar uwzelf kijken…..

   1. Toch nog maar even goed mijn reactie lezen: het gaat hier om de doopplaats van Jezus, die ligt echt in Jordanie (zie ook de Bijbel) en niet in Israel zoals Israel dit claimt.
    Verder gaf ik aan dat Israel mede verantwoordelijk is voor het krimpen van de Dode Zee, daarover zijn talloze rapporten over geschreven. En het regent in deze regio wel, helaas niet voldoende.

    En een klein typfoutje: de Jordaan ontspringt idd in Syrie en niet zoals men het kan interpreteren op drie plekken, wel dat deze op de drie eerder genoemde plekken stroomt.

Reacties zijn uitgeschakeld.