Placebo effect zorgt voor snellere genezing

2672250963 E4296Bdcb1 1
Foto: Jdesmeules, Flickr

(gastbijdrage door Roshana. Zelf ook bloggen?) In medische behandelingen treedt er vaak een placebo-effect op. Meestal wordt dit in onderzoek als een storende factor gezien. Maar hoogleraar gezondheidspsychologie Jozien Bensing, die in 2006 de Spinozapremie won, heeft dit ingezet voor onderzoek van NIVEL naar het placebo-effect, om het optimaal te kunnen benutten zodat patiënten sneller genezen. De eerste wetenschappelijke artikelen over dit onderzoek zijn gepubliceerd in ‘Patient Education and Counseling’.

Het placebo-effect toont het zelfhelend vermogen van het lichaam door middel van gedachtekracht aan. De patient gelooft namelijk dat hij of zij beter zal worden door het innemen van een pil of door een bepaalde (be)handeling, terwijl de pil zelf geen werkzame stoffen bevat en de behandeling op zich ook niet werkzaam is. Toch geneest de patient wel.

Beter communiceren

In het onderzoek is er vooral gekeken naar hoe er gecommuniceerd wordt in de huisartsenpraktijk. Zo verklaard Jozien Bensing op de website van NIVEL:“Het placebo-effect komt niet zozeer door een neppil of nepbehandeling, maar wordt gegenereerd door hoe een behandeling wordt aangeboden. De communicatie in de spreekkamer speelt daarbij een belangrijke rol. Het ritueel van de behandeling, de verwachtingen en emoties van een patiënt en hoe een arts daarmee omgaat, hebben een effect op die patiënt. Dit kun je optimaliseren en aanwenden om het herstel te bevorderen.” Wanneer een dokter bijvoorbeeld zijn hand op het hoofd heeft gelegd van een patient met koorts en die patient beter is geworden, dan kan dat de volgende keer dat de arts zijn hand op het hoofd van de patient legt, positieve associaties met genezing oproepen bij de patient, en zo beterschap bevorderen.

Groter placebo-effect, minder bijwerkingen

Om het ‘placebo-effect’ te vergroten moeten positieve en hoopvolle verwachtingen worden gestimuleerd, en stress en angst, die kunnen leiden tot lichamelijke problemen, worden verminderd. Een warme, empathische arts blijkt hiervoor het meest effectief. De betekenis van het latijnse woord ‘placebo’ is dan ook niet voor niets ‘Ik zal behagen’.

Het grote voordeel is dat de patient op deze wijze minder of geen medicijnen gebruikt, waardoor er dus ook geen of minder bijwerkingen op kunnen treden.

Bronnen: Zoomin.tvMSN VideoNivel

Lees ook

Over de schrijver

78 reacties op “Placebo effect zorgt voor snellere genezing”

 1. voordat jullie met 100 op mijn kap vliegen
  correctie : het "godsdeeltje" alleen zal wss wel de oerknal niet veroorzaakt hebben, maar veel meer errond die ondertussen ook al verklaard is. ben zelf arbeider, geen wetenschapper dus 🙂

 2. Al die bijkomende zever over god en goddeloos. 1 ding is duidelijk, binnen hier en 200 jaar zal er geen mensmeer zijn die in god gelooft. waarom, omdat alles een wetenschappelijke verklaring heeft. Nu hebben we nog niet alle antwoorden maar dat komt nog wel. je ziet ook meer en meer jongeren door het leven gaan als ongelovige, waarom vraag je me? Omdat die zogenaamde lieve brave godsdienst uiteindelik meer kapot heeft gemaakt dan iets anders…en dit gaat over alle godsdiensten !!! Godsdienst is gecreeerd geweest om mensen een moraal bij te brengen, doel in hun leven te geven en het blijvende bestaan van de mensheid te verzekeren. Helaas is er geld bij betrokken geweest en ja…zeg nu zelf…als er geld mee gemoeid is. Ik heb niets tegen gelovigen, zeker niet! zeker omdat, nu meer dan ooit, mensen het eindelijk beginnen te snappen. het zit hem in de moraal en levenswijsheid, de pijn die het verzacht bij palliatieve patienten enzo…. Maar let op mijn woorden, er zal een dag komen dat alle mysterie rond het "godsdom" zal verdwijnen. Wetenschappers in génève met de deeltjesverneller zijn er bijna met hun verklaring van de oerknal. het laatste zogenaamde "godsdeeltje" (wat alle andere deeltjes massa geeft en ook de oerknal veroorzaakte) is zo goed als ontdekt. Helaas is godsdienst te veel ingeburgerd in sommige hun hersenen en dan is het makkelijk zeggen, ze zullen alles zeggen om hun gelijk te halen. pardon if i'm wrong, maar wetenschap heeft al veel meer verklaard dan godsdienst. hiermee bedoel ik zwart op wit dan. Vraag me nu al af wat de gelovige mensen zullen zeggen als de oerknal 100% bewezen is. zal me wat lachen worden :-p

 3. Hier is een werkende link van de Bronnen (een nieuwsvideo):

  De daadwerkelijk genezende kracht van het bekende fenomeen placebo-effect is nu door Australisch onderzoek bewezen. http://www.telegraaf.nl/buitenland/video_buitenla

  Artsen pleiten voor het meer voorschrijven van Placebo´s omdat die geen negatieve bijwerkingen hebben, in tegenstelling tot de chemisch, synthetisch “medicijnen“.

  Zie hier ook een documentaire van Discovery Science over hoe door een placebo (nep)-operatie mensen zelfs kunnen genezen van lichamelijke klachten!: http://youtu.be/zwXokKJ7hss

 4. W.B. ziet het goed wat Roshana betreft naar mijn mening. Hij zegt n.l. over haar dat ze ' pedant ' is en : ' Kijk maar naar het hooghartige taalgebruik.' Nu lees ik weer bij een reactie van Roshana een 'mooi' voorbeeld hiervan ; ze schrijft : 'frequentie, het aantal trillingen per seconde wat WIJ aanduiden met Hertz . Wie is wij? Zij en andere natuurkundigen? Zo spreekt als een schoolmeester(juffrouw), wijsneuzig, zoals iemand anders opmerkt . Zo neemt ze de lezers tegen haar in .

 5. Inderdaad , goed lezen …__ÍK schreef: " Deze THEORIEËN die jij "FEITEN" noemt zijn NIET WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN !"__Er bestaat helemaal geen "1-brontheorie" in de fysica.Waar haal je dat vandaan?__ Dit zegt Stephen Hawking: "the actual point of creation lies outside the scope of presently known laws of physics," and a less well-known but very distinguished cosmologist, Professor Alan Guth from MIT, says the "instant of creation remains unexplained."__ De juistheid van een theorie kan althans volgens vele wetenschapsfilosofen zoals Karl Popper NOOIT bewezen (geverifieerd) worden. Dit komt doordat ongeacht het aantal bevestigende waarnemingen dat wordt gedaan, er nimmer kan worden uitgesloten dat de volgende waarneming een andere uitkomst zal geven.__Je kunt dit zelf zien aan het veranderen van de fysica door gewijzigde inzichten .Bijvoorbeeld die bij Newton en die bij Einstein. Daardoor VERANDERDE deTHEORIE van de natuurkunde , ergo het was GEEN FEIT.

  1. Dat jij de Oerknal of God nu wilt aanduiden als de '1-Brontheorie'… Moet je zelf weten… De Oerknal wordt door wetenschappers echter volledig erkend. Voor de Feiten zal ik je nogmaals verwijzen naar het boek Het Veld.

   1. Ik weet niet wat jij precies bedoelt met "volledig erkent" ,maar ik weet wél dat niet één wetenschapper de HYPOTHESE van de oerknal BEWEZEN acht . En al helemaal niet hiermee het bestaan van (een ) GOD bewezen zou zijn. Dat wil jij blijkbaar wel graag steeds suggereren . Ik krijg steeds meer het idee dat je lichtgelovige mensen het geloof in God of beter nog ALLAH wilt aansmeren. Een vorm van JIHAD EN TAQIYYA dus.

    1. Het is inmiddels wel duidelijk dat je werkelijk geen snars kunt/wilt begrijpen van wat ik uitleg…

     En dat je hier constant onder verschillende namen negatieve comments post omdat je kennelijk een enorme afkeer hebt van mijn Blog over de overeenkomsten tussen Bijbel en Koran.

     1. Ik vind het inderdaad een walgelijk en leugenachtig blog van jou , Bijbel en Koran. Maar daar hoor je taal noch teken meer van jou en andere islamisten op de vaak goed bedocumenteerde kritiek van veel lezers. Alleen enorme en schunnige scheldpartijen van een paar onfrisse islamitische figuren en natuurlijk TAQIYYA. Jij hebt het beslist gelezen , die kritiek.
      En wat die trillings-en oerknal(= stiekem GOD)theorie aangaat , kan ik precies hetzelfde van jou zeggen :" Het is inmiddels wel duidelijk dat je werkelijk geen snars kunt/wilt begrijpen van mijn antwoorden op jouw zgn. uitleg (toch weer een pedante schooljuffrouw !) … " . Deze discussie is dus doodgelopen , maar ik hoop dat je in ieder geval wat zelfkennis hebt opgedaan. Het ga je goed (dat meen ik echt ).

Reacties zijn uitgeschakeld.