Help jij Anton ‘de Plandelman’ om in 1 dag 900 straten zwerfafvalvrij te maken?

Op zaterdag 27 augustus vindt de eerste Plandeldag plaats in Utrecht. Plandelman Anton Damen bedacht het fenomeen en trommelt in het kader van ‘Utrecht 900’ (jaar) een leger van opruimhelden op om in één dag 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij te maken. Van Vleuten, De Meern tot De Uithof, van Lunetten tot Overvecht, van Kanaleneiland tot Zuilen en alles daartussen. Jij kunt meehelpen, maar misschien ben je na het lezen van dit stuk zo geïnspireerd, dat je je eigen Plandeldag gaat organiseren?

Plandelen en Ploggen

‘Ploggen’ daar schreven we al eerder over, maar Plandelen kenden we nog niet.
‘Plogging’ kwam ooit overgewaaid uit Zweden. Het woord is een samenvoeging van ‘plocka’ (pakken in het Zweeds) en ‘joggen’. Terwijl je jogt, raap je dus plastic op. Sommige hardlopers verzamelen het afval en gooien de boel thuis weg, anderen gooien het direct in een prullenbak. Hoe dan ook, het is goed voor je lichaam en het milieu. Een Nederlandse variant is er nu ook. En niet alleen geschikt voor echt ‘sportbilly’s’, maar voor jong en oud. Eigenlijk dus gewoon voor iedereen die wel eens stukje gaat wandelen.

De Plandelman

Het werkwoord ‘plandelen’ verzon Anton Damen. Als hij wandelt, raapt hij namelijk zwerfvuil op en zo kwam hij op het woord; het is een combinatie van wandelen en plastic plukken. In het begin was Anton vooral actief in zijn eigen buurt. Hij ergerde zich zo aan zwerfafval, dat hij besloot om het op te rapen. Daardoor veranderde zijn ergenis in een goed gevoel. Al snel begon hij anderen te inspireren om zijn voorbeeld te volgen. Hij startte een WhatsApp-groep in Lunetten om samen zwerfafval op te ruimen en voor hij het wist zaten er honderd mensen in de groep. Inmiddels wordt er ook druk geplandeld in Zuilen, Leidse Rijn en Witte Vrouwen.

Tips om te plandelen:
1. Plandelen is verslavend, maar raap niet langer dan een uur. Dan blijft het leuk. 
2. Begin met je eigen straat of buurt. Dan zie je meteen resultaat en dat motiveert. 
3. Maak er een 'uitje' van. Doe het samen met iemand anders. Dan is het ook nog gezellig. 

900 straten zwerfafvalvrij

In het kader van ‘Utrecht 900’ heeft Anton nu een enorme ambitie. Op zaterdag 27 augustus roept hij alle opruimhelden uit alle wijken op hun krachten te bundelen en in één dag 900 straten zwerfafvalvrij te maken. Er is zelfs een speciale WePlog-app voor (die niet verplicht is voor deelname), waarmee de gelopen routes de stadskaart in realtime groen kleuren. Zo zien de deelnemers meteen wat het resultaat is van hun inspanningen. Of iemand zijn eigen straat of dat van een ander schoonmaakt, maakt natuurlijk niet uit. Net als de tijd die je er in kunt investeren. Een kwartier, een half uur of een uur? Alle beetjes helpen.

En aan het eind van De 1ste Utrechtse Plandeldag vieren alle plandelaars & ploggers de verzamelde buit met een klein feestje.

Wat heb je nodig bij het plandelen?
1. Een grijpstok is handig (in Utrecht kun je die bijvoorbeeld aanvragen bij de gemeente)
2. Handschoenen 
3. Een vuilniszak 

Meedoen?

Help jij Anton de plandelman zijn doel te bereiken? Meedoen kan solo of met een groep, overal in Utrecht. Als je het een mooi initiatief vindt en je komt niet uit Utrecht, dan ben je ook van harte welkom.
Het programma van de dag is nog in wording, kijk voor de meest actuele stand van zaken op https://www.plandelen.nl/utrecht-900. Daar vind je ook instructies hoe je je kunt aanmelden.
Het aantal aanmeldingen stroomt binnen. Op deze kaart zie je welke initiatieven er al zijn.
Meer informatie over plandelen? Check www.plandelen.nl.

Hoe lang hebben verschillende soorten afval nodig om te vergaan? 
1 jaar: een bananenschil 
20 jaar: kauwgom 
50 jaar: blikjes 
oneindig: sigarettenpeuken en plastic 

Over de schrijver