Plankgas (afl 10): Porsche rijdt op poep

Schermafbeelding 2013-10-31 Om 16.48.14Schoner rijden, dat willen we allemaal wel. Zo ook journalist Marie-Claire van den Berg. Ze ging op zoek naar een brandstof die het milieu zo min mogelijk belast en kwam uit bij groengas. Rijden op groengas is net zo schoon als elektrisch rijden. En het is ook nog eens de helft goedkoper dan benzine! Maar waarom rijden er dan zo weinig mensen op groengas? Marie-Claire zocht het uit en maakte er een film over: Plankgas.
Een veel gehoord bezwaar tegen rijden op groengas is dat er zo weinig modellen zijn waarmee je erop kunt rijden. Met de komst van de Audi G-tron is er weer een optie bijgekomen, maar het blijft inderdaad behelpen.
Gelukkig is er een alternatief. Wie gehecht is aan zijn eigen model, kan er ook voor kiezen zijn auto achteraf om te laten bouwen. Dat kan met vrijwel iedere auto. Zo rijdt er in Nederland een Tacoma op groengas en er is een Opel Ampèra die zijn benzinetank heeft laten vervangen door een groengas tank. Het bedrijf Greenes is gespecialiseerd in het ombouwen van benzine- en dieselauto’s.
In aflevering 10 van Plankgas gaat een oude Porsche 928 op de brug. Ondernemer Roel Swieringa besloot zijn klassieker te transformeren naar groengas-auto om te laten zien dat groengas meer sex-appeal heeft dan je dan je denkt. Marie-Claire volgt de ombouw van zijn auto. Het blijkt nog een hele klus. Gaat het Swieringa lukken zijn klassieke benzineslurper om te bouwen naar groengas monster?

Plankgas Aflevering 9: Kijk! Deze pioniers rijden al op groengas
Plankgas Aflevering 8: Groene biogasproducent dupe van criminele-handelaren
Plankgas Aflevering 7: Zo rij je schoner dan een elektrische auto
Plankgas Aflevering 6: Groener tanken met certificaten
Plankgas Aflevering 5: Schone auto? Eerst zien dan geloven!
Plankgas Aflevering 4: Een duik in de afvalberg van de biogasproducent
Plankgas Aflevering 3: kijkje in de keuken van een meesterkok in biogas
Plankgas Aflevering 2: Rijden op rotte appels, kan dat?
Plankgas Aflevering 1: de groene brandstof die niemand kent